НОВИНИ

Стотици тръгват към Бачковския манастир за Голяма Богородица

Между 10 и 15 хиляди поклонници очакват в Бачковския манастир за големия християнски празник „Успение Богородично" на 15 август. Християни от цялата страна идват в манастира, водени от вяра и благодарност към Божията майка. Вече втори месец продължава ремонта на двата тунела преди Бачково, където движението се регулира със сфетовари и се получават километрични задръствания. Каква организация е създадена за празника и има ли места за настаняване в района разказва Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
11:06, 13.08.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Ремонтът на тунелите по пътя Асеновград-Бачково трябва да приключат до края на месец август. Работата продължава дори през ноща. Единият от тунелите е готов, а на моста преди първото съоръжение се подменя водопровод. За празниците обаче работата ще спре.

архимандрит Симон - игумен на Бачковския манастир
Движението ще бъде нормално, т.е няма да има тапи, светофарните уредби ще бъдат премахнати, за да може хората и хилядите вярващи, които ще дойдат лесно и безпрепятствено да идват в светата обител.

За вярващите и тази година ще бъде осигурена безплатна минерална вода, а в двора на манастира отново ще има шатри, които ще пазят чакащите от жаркото слънце. Местата за настаняване в светата обител отдавна да заети. На 90 процента е запълнена и легловата база в селото.

Стоян Илиев
Резервациите са направени отдавна, първите резервации са още от преди месец. Привлича ги чудодейната сила на иконата, разказват за техни изцеления, за мечти, които им са се сбъднали в последствие, много е важно човек да идва с чисти помисли.

Цените на нощувките варират от 10 до 30 лева на човек. Обикновено посетителите остават за едно преспиване. Тази година обаче преобладават пакетите с две и три нощувки, като се използват и почивните дни преди „Успение Богородично" в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Победа в настъплението срещу Ислямска държава в Сирия
Победа в настъплението срещу "Ислямска държава" в Сирия
Анализът на стрес-тестовете на банките
Анализът на стрес-тестовете на банките