Световната здравна организация ще подкрепи България в здравната реформа

Една от причините да бъда тук е желанието на Световната здравна организация (СЗО) да подсили двустранното сътрудничество с Бълария. В страната предстои провеждането на реформа на здравната система и СЗО ще подкрепи тази реформа. Това е посочил Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

от БТА
18:10, 02.03.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Д-р Гебрейесус е в България и за да обсъди възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той е отбелязал, че България е много специален член на СЗО, защото е една от малкото страни-основателки на организацията.

Министър Ананиев от своя страна е коментирал, че България ще работи активно с офиса на СЗО у нас по изпълнение на дефинираните цели в областите - заразни и незаразни болести, подобряване на здравето на майките и децата, националната здравна политика и подготвеността на държавата при извънредни здравни ситуации, като е допълнил, че за целта са предвидени средства в размер на 183 330 щатски долара от СЗО.

Здравният министър е казал още, че България е една от първите страни, в които СЗО е направила изследванията "Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието населението" и "Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението".

Кирил Ананиев е коментирал още, че в основата на Националната здравна стратегия 2020 е заложен многосекторният подход на СЗО "Здраве във всички политики".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гимназията по битова техника в Пловдив с нова модерна работилница
Гимназията по битова техника в Пловдив с нова модерна работилница
Руският патриарх Кирил се срещна с българския патриарх Неофит
Руският патриарх Кирил се срещна с българския патриарх Неофит