НОВИНИ

Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март

Българската национална телевизия ще отбележи Деня на Освобождението на България с 4-часовия формат „Ние сме България“. Специалното предаване започва в 7:55 часа в празничния ден и ще бъде предавано на живо в програмите на БНТ1 и БНТ Свят. Водещи са Александра Гюзелева, Димитър Стоянович и Горан Благоев.

bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 02.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Извънредното студио, посветено на 140-годишнината от Освобождението, ще предложи на зрителите преки включвания както от България, така и от Румъния. Камерите на обществената телевизия ще предават на живо от Шипка, където в църквата „Рождество Христово“ ще бъде отслужен благодарствен молебен от българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и президента на Република България Румен Радев. След това предстои официалната церемония в подножието на върха, превърнал се в символ на Освобождението.

Точно в 10:55 часа започва военният ритуал за издигане на Националния трибагреник пред Паметника на Незнайния воин в София.

БНТ ще отведе зрителите в Стара Загора, за да покаже уникален първообраз на националното ни знаме и ще проследи на живо как специално изработен трикольор преминава през целия град. По време на включването от Панорамата „Плевенска епопея“, зрителите ще видят и уникални кадри от честване на Деня на Освобождението на 3 март 1927 година.

Обществената медия ще бъде и в Букурещ, за да покаже местата, свързани с историята на българските революционери. Зрителите ще научат на кой бележит българин е случайно намерената там паметна плоча и в коя местност опълченците са направили своите фотографии, останали в историята.

В предаването ще бъдат разказани неизвестни факти за Освобождението, снимки и исторически свидетелства, запазени в семейните архиви на много българи. И още: коя е най-популярната финландска песен и защо тя е свързана с България.

Репортерите на националната медия ще обобщят най-важното от празничния ден в новинарските емисии „По света и у нас“ по БНТ1 и „България днес“ по БНТ2.

От 18:30 часа БНТ по традиция ще предаде на живо от пл. „Народно събрание“ тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България. В програмата на БНТ1 е включен още концерт на Гвардейския представителен духов оркестър от 15:30 часа.

Обществената медия е подготвила богата филмовата програма в празничния ден.

БНТ1 ще припомни историческия игрален филм на режисьора Дако Даковски от 1952 година – „Под игото“. Филмът, чийто сценарий се основава на романа на Иван Вазов, ще бъде излъчен от 13:30 часа. Това е и първата мащабна продукция в българската кинематография. В основните роли зрителите ще симов, Апостол Карамитев, Силви Вартан и др.

БНТ2 също включва в празничната си програма „Под игото“, но 9-серийната телевизионна версия на режисьорите Янко Янков и Нина Янкова от 1990 година. Излъчването наисторическата драма започна вчера и зрителите могат да гледат епизодите всяка вечер от 20:00 часа. В телевизионния филм по едноименния роман на Иван Вазов и мотиви от произведенията му „Чичовци“, „Хаджи Ахил", „Неотдавна“, „Епопея на забравените“, участват актьорите Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев - Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др.

От 22:25 часа по БНТ Свят ще бъде излъчена първата част на 2-серийния телевизионен филм на режисьора Александър Морфов - „Хъшове“, където зрителите ще видят Валери Йорданов, Петър Попйорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Деян Донков и др.

Селекцията на БНТ1 включва още филмът на Стефан Командарев – „Съдилището“ – официалното предложение на България в номинациите „Оскар“ за чуждоезичeн филм (2015). Драмата, която БНТ1 ще излъчи от 20:45 часа, разказва една от многото човешки истории, които режисьорът слуша в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът, с участието на Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев и др., е заснет на уникални места по върховете на планината с голям екип от каскадьори.

Историческата драма на големия български режисьор Никола Корабов – „Юлия Вревская“ – БНТ1 ще предложи на зрителите от 22:55 часа. Филмовият разказ е изграден върху живота на една от видните петербургски красавици, на която Тругенев посвещава една от своите творби. Рано овдовяла, графиня Вревская влага всички свои средства в организацията на доброволчески санитарен отряд и самата тя помага като милосърдна сестра на фронта. В ролите зрителите ще видят Людмила Савелиева, Стефан Данаилов, Регимантас Адомайтис, Коста Цонев, Анатолий Солоницин, Юрий Яковлев, Лидия Терлецка, Владислав Дворжецки, Алексей Петренко, Емилия Радева и др.


В народната памет са съхранени стотици исторически, хайдушки и възрожденски песни, посветени на освободителните борби на българския народ. На тази тема е посветен музикалният филм „Възрожденският дух“, който БНТ1 ще излъчи в двете части от 18:00 и 19:15 часа. Участие в него имат емблематични изпълнители на народни и възрожденски песни като Валя Балканска, Янка Рупкина, Бинка Добрева, Гуна Иванова, Петър Янев, Илия Луков, „Мистерия на българските гласове“, Николина Чакърдъкова и др.Режисьор и сценарист на музикалния филм е Димитър Шарков, отговорен оператор Емил Дюлгеров, изпълнителен продуцент Даниел Спасов.

От 11:00 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм „Бойните маршове на България“. Документалният разказ е посветен на създаването на песните, изпълнявани от българските войници и полкови оркестри по фронтовете на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Режисьор на филма е проф. Любомир Халачев.

Филмът „Мъжки времена“ на Николай Хайтов (сценарист) и Едуард Захариев (режисьор) БНТ2 ще покаже от 15:25 часа. В една от най-значимите драми в българското кино участват Григор Вачков, Мариана Димитрова, Велко Кънев, Павел Поппандов, Теофил Баделов, Георги Димитров, Никола Тодев и др.

БНТ Свят ще излъчи документалния филм „Господин Гладстон и българите“ от 13:00 часа. Това е първият филм, посветен на английския политик, подкрепил българската кауза в едни от най-съдбовните моменти в нашата история. Уилям Гладстон е един от най-големите държавници на викторианската епоха: четири пъти министър-председател, изявен демократ и патриарх на европейския либерализъм, политик с решаващ глас в защита на избиваните и страдащи българи през 1876 г. и фактор за обявяване на Руско-турската война от 1877-78 г. Приносът му достойно е оценен от българи и чужденци, признали го за "един от освободителите на България.

Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март!


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският патриарх Кирил е на тридневно посещение у нас
Руският патриарх Кирил е на тридневно посещение у нас
България е под средното европейско ниво по брой на кръводарителите
България е под средното европейско ниво по брой на кръводарителите