НОВИНИ

До 2022 г. пътят Ботевград - Видин може да е изцяло завършен

Магистрала от Видин до София ще има. За това се разбраха на среща в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков с протестиращите от региона. Още на следващото правителствено заседание ще бъде прието решение за изграждането на пътя и тунел под Петрохан. След срещата министър Нанков обясни, че става дума за изцяло ново трасе, в някои от участъците пътят ще е скоростен, а в други - магистрала. Следващата сряда ще се решат и конкретни срокове за изграждането на Коридор номер 4 в участъка от Ботевград до Видин.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:48, 02.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

До 2022 г. пътят Ботевград - Видин може да е изцяло завършен, като до края на 2020 ще бъде направено всичко възможно да бъдат построени най-тежките участъците, които са Ботевград - Мездра и Видин - Ружинци. До началото на 2021 г. може да направи и разширение на пътя до Монтана, информира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В сряда правителството ще приеме решение за изграждането на пътя от Ботевград до Видин, по протежение на трасето E-79, и тунела под Петрохан. В него трябва да бъдат станат ясни и конкретните срокове.

"Те ще бъдат индикативни, тъй като много от процедурите не зависят от волята на възложителя, на Министерството, на Министерски съвет", обясни министър Нанков.

По думите му на заседанието на Министерския съвет в сряда ще бъде взето решение, което ще даде яснота в какви времеви рамки ще приключи цялостно този проект. Той поясни, че пътят в някои участъци ще бъде скоростен, а в други ще бъде автомагистрала.

По отношение на тунела под прохода Петрохан регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания. Този проект ще се реализира под формата на публично-частно партньорство.

Представители на протестиращите заявиха, че са удовлетворени от срещата с премиера Бойко Борисов и министър Нанков и заявиха, че утре няма да блокират пътя и прекратяват протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съперникът на Тервел Пулев за мача тази вечер бе сменен в последния момент
Съперникът на Тервел Пулев за мача тази вечер бе сменен в последния момент
Теменужка Петкова увери, че няма опасност 3 млн. българи да останат без ток
Теменужка Петкова увери, че няма опасност 3 млн. българи да останат без ток