НОВИНИ

Светът приветства историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Светът приветства безпрецедентната среща между Доналд Тръмп - Ким Чен-ун, която завърши със споразумение между САЩ и Северна Корея. Повечето анализатори коментират, че подписите на двамата лидери са само началото на дълъг процес, а диалогът е минал по-добре от очакваното.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:19, 12.06.2018
Чете се за: 01:28 мин.
По света

Огромен - така може да се определи интересът към срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Повече от 3 000 журналисти отразиха всяка стъпка на двамата, разтълкуваха всеки техен жест и поглед. А останалите световни лидери не спестиха одобрението си за диалога Вашингтон - Пхенян.

Двете Кореи и САЩ пишат нова история за мир и сътрудничество, каза президентът на Южна Корея, който призна, че от вълнение не е спал в нощта срещу вторник. А министрите в Сеул заедно следиха срещата на живо. Говорител на президента каза:

"Поздравявам и приветствам успеха на историческата среща между Северна Корея и САЩ с цялото си сърце."

Япония приветства куража и лидерските умения на Тръмп и заявените намерения за ядрено разоръжаване на Северна Корея.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: "Приветствам постигнатото на срещата между САЩ и Северна Корея, и потвърждението от американска страна, че подписаният документ изразява волята на Ким Чен-ун за пълно ядрено разоръжаване. Вярвам, че това е първата стъпка за разрешаването на проблемите на Севера."

Според Китай, който е единственият значим дипломатически и икономически съюзник на Северна Корея, срещата е отворила нова страница в историята.

говорител на министерството на външните работи на Китай: "Китай ще продължи да участва активно в мирния процес на Корейския полуостров, да допринася за ядреното разоръжаване, както и в изграждането на механизъм за постигането на тези цели."

Предпазливи, но позитивни - така могат да се обобщят и реакциите в Европа. Днешната среща между ръководителите на САЩ и Северна Корея потвърждава силната ни убеденост, че дипломацията е единственият път към постигането на траен мир на Корейския полуостров.

Пътят на дипломацията често е изпълнен с предизвикателства, но винаги се отплаща, се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини. По нейните думи крайната цел, споделена от цялата международна общност, е пълното и необратимо премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Могерини отбелязва, че подписаното днес между Вашингтон и Пхенян съвместно изявление е ясен знак, че тази цел е постижима.

Срещата между САЩ и Северна Корея оставя положително впечатление, каза руският външен министър Сергей Лавров. Но от Москва предупредиха, че детайлите са важни и, че не може да се има доверие на американския президент Доналд Тръмп, който изтегли Вашингтон от иранска ядрена програма. А говорител на правителство в Техеран предупреди Северна Корея, че Тръмп може да анулира всяко вече съгласувано споразумение по ядрените въпроси. И американският президент, и лидерът на Северна Корея вече напуснаха Сингапур.

Островът, който няколко часа стана политическа сцена, в която светът беше вперил очи с притаен дъх, вече се връща към нормалния си ритъм на живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са основните пътища, по които можем да получим гориво от газопровода ТАНАП?
Кои са основните пътища, по които можем да получим гориво от газопровода ТАНАП?
Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония
Заев и Ципрас се споразумяха: Новото име ще е Република Северна Македония