НОВИНИ

Тежкотоварни коли рушат пътища и къщи в село Нова Шипка

Камиони, които превозват пясък, минават на метри от къщите в село Нова Шипка, Община Долни Чифлик. Хората там твърдят, че по тази причина много от сградите са с нацепени стени, а въздухът в района е силно запрашен. Жителите на селото са подали жалби до всички възможни институции, но досега никой не е намерил решение на проблема им.

bnt avatar logo
от Анастас Маринов
20:58, 31.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Преди 12 години край село Нова Шипка е разкрита пясъчна кариера. Камионите, които извозват добития материал, минават всекидневно през улиците на селото. Вибрациите от трафика са напукали стените на къщите, а някъде се виждат и по-сериозни щети.

Йордан Марков – жител на с. Нова Шипка: Подпорната стена започна да пада, къщата ми се напука и тя започна да пада.

Има и хора, които твърдят, че щетите не са от камионите, а от влаковете, които минават в близост до селото.

Димитър Костов – жител на с. Нова Шипка: Успоредно върви линията – 1200-тонна композиция. Тресе много повече, отколкото камионите.

Улицата, по която минават камионите не е асфалтирана, което води до сериозно замърсяване на въздуха там.

Величка Недялкова – жител на с. Нова Шипка: Пращаха РИОСВ да замерват, но веднага ги предупредиха. Естествено, имат източници.

Жителите на селото настояват да се намери обходен маршрут за тежкотоварните коли.

Величка Недялкова – жител на с. Нова Шипка: Пътят да минава извън селото. Ние нямаме нищо против пясъчната кариера. Нека да си работят, нека да откриват работни места, но не да минават през селото.

От Община Долни чифлик казват, че за да се използва единственият обходен път е необходимо да се изгради жп прелез. Но проект за такъв няма. Засега от общината само са ограничили скоростта за движение на камионите през проблемния участък.

Омбудсманът Мая Манолова се е ангажирала да отстоява правата на хората, но тя може единствено да изисква от институциите да решат проблема. Жителите на Нова Шипка са категорични, че ще се жалват и пред европейските институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четящ автобус напомни за будителите
"Четящ автобус" напомни за будителите
Журналистът от БНТ Цветелина Атанасова издаде книга, посветена на Черно море
Журналистът от БНТ Цветелина Атанасова издаде книга, посветена на Черно море