НОВИНИ

Новите предизвикателства пред ЮНЕСКО

Пред участниците в лидерския форум в рамките на 39-та генерална конференция на ЮНЕСКО в Париж българският културен министър Боил Банов акцентира върху новите предизвикателства пред най-голямата организация в света за наука, култура и образование във все по-несигурен и разкъсван от кризи свят, както и върху ролята на България за развитието на ЮНЕСКО.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
20:46, 31.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Наред с ядрата на кризи, като най-голям проблем пред световната културна общественост министър Боил Банов изтъкна пред форума много ниската степен на образование в редица точки на планетата и пораждащите се от това дисбаланси в развитието. Именно към преодоляването на тези дисбаланси като начин за борба срещу войнстващия екстремизъм и нетолерантността трябва, по думите му, да бъдат насочени усилията на всички държави членки на ЮНЕСКО.

Боил Банов - министър на културата: В днешно време именно такава организация като ЮНЕСКО ни е нужна, която с мирните средства на културата, науката и комуникациите си поставя за цел на хуманно общество, на общества без насилие в другостта е богатство и да живеем заедно не е само лозунг.

България се гордее, че е част от семейството на ЮНЕСКО още от 1957 година, подчерта още министър Банов и изтъкна огромната роля за развитието на организацията през последните 8 години на първата жена нейн директор Ирина Бокова.

Боил Банов - министър на културата: Желанието на нашата страна е да подаде ръка на най-голямата световна организация за култура и наука и да дадем ясна позиция, че трябва да намерим всички заедно пътя за развитие на ЮНЕСКО.

Културните приоритети на страната ни в рамките на председателството на Евросъюза и предложенията на българското правителство за общоевропейски законодателни инициативи срещу нелегалния трафик на културни ценности пък бяха във фокуса на вниманието по време на срещата на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов с председателката на комисията по култура във френския Сенат Катрин Морен-Дезаий и със сенатор Лоик Ерве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът от БНТ Цветелина Атанасова издаде книга, посветена на Черно море
Журналистът от БНТ Цветелина Атанасова издаде книга, посветена на Черно море
Над 50 български и чуждестранни продукции в Киномания
Над 50 български и чуждестранни продукции в "Киномания"