НОВИНИ

Проверки на трудовите инспектори преди началото на зимния сезон в Банско

Все по-малко хора работят без трудови договори в Банско и региона. През последните години броят им е намалял драстично. Това стана ясно на днешната среща между работодатели и трудови инспектори в курортния град. Със започване на активния зимен сезон, обаче, проверките на инспекторите ще станат ежедневни.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Николай Янев
20:14, 31.10.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Проверките на инспекторите в Банско и региона са целогодишни, но от следващия месец, когато започва активния зимен сезон, те ще станат ежедневни. До Нова година в курортния град ще бъдат назначени около 5 000 души като администратори, бармани, сервитьори, камериерки и други позиции в туристическите обекти. Практиката през годините показва, че най-честите нарушения, които откриват трудовите инспектори са липса на трудов договор и удълженото работно време на служителите.


През активния зимен сезон трудовите инспектори ще проверяват средно около 200 обекта на месец. Проверки ще се правят не само през деня, но и през нощта. Вече са установени няколко случая, при които работодатели са наели непълнолетни младежи.

Славянка Симитчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград: Имаме 2-3 такива случая, за които вече е сезирана и Прокуратурата затова, че сме констатирали лице да работи непълнолетно без преди това да е искано от нас разрешение и то тук в района на Разлог, Банско.

Макар и по-малко в района все още има хора, които работят без трудови договори.

Славянка Симитчийска, директор на Инспекцията по труда в Благоевград: Това се случва най-вече в събота и неделя, когато има по-голяма натовареност, както и на днешната среща обяснихме има възможности, които работодателят може да наема работника за работа дори в определени дни от седмицата по трудов договор така че да няма проблеми с контролните органи.
Екатерина Портокалска, старши юристконсулт в Инспекцията по труда в Благоевград: Другата група нарушения са свързани с разпределението на работното време. По-рядко е нарушения във връзка с условията на труд, почти мога да кажа, че са редуцирани.

Глобите за работодатели, които не издават трудови договори са от 1 500 до 15 000 хиляди лева.


От Инспекцията по труда съветват хората, които работят без трудови договори да ги сезират за това, докато все още работят в съответната фирма. Само тогава Инспекцията по труда може да приложи своите правомощия по отношение на липсата на такъв документ. Сигналът ще остане анонимен, обещават трудовите инспектори. Иначе в противен случай след като напусне работа, служителят може да потърси правата си само по съдебен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийският ход на Пучдемон и как беше приет в Барселона и Мадрид?
Белгийският ход на Пучдемон и как беше приет в Барселона и Мадрид?
Председателят на българския парламент се срещна със сръбския президент
Председателят на българския парламент се срещна със сръбския президент