НОВИНИ

Тимур и Амур - идва ли краят на едно необикновено приятелство

През 2015 г. тигърът Амур и козелът Тимур станаха приятели, противно на всички разбирания за техните видове и оттогава са неразделни. Идва ли обаче краят на това необикновено приятелство - вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:36, 01.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Това не са точно хищник и беззащитна жертва. По-скоро са приятели. В сафари парка в Приморския край в руския Далечен изток живеел тигърът Амур - представител на едни от най-страховитите и най-едри диви котки, достигащи до 400 кг и над 4 м дължина, и с до десетсантиметрови зъби.

Два пъти седмично тигрите в този парк получавали за храна живи животни като кози и зайци, за да не губят инстиктите си на ловци. Така козелът Тимур се озовал в клетката на Амур. Но вместо да бъде схрускан като плячка, той храбро нападнал тигъра, който пък приел превъзходството на противника си и започнал да го следва навсякъде.

Историята превърна Тимур и Амур в световна сензация, а много туристи идват да ги видят. Двамата са в отделни заграждения след случай, при който тигърът избутал козела, макар и без да го нарани.

Сега обаче властите имат намерение да преместят Амур в друг парк в Краснодар. Неговата сестра Тайга вече беше преместена там преди дни. За местене на Тимур с тях обаче не е ставало дума.

Местните хора са силно притеснени от идеята. Те написаха петиция с искане Амур да остане при тях и при своя приятел. Досега са я подписали над 10 000 души.

Амурските тигри са силно застрашен от изчезване вид. Живеят в Русия и Китай, а в последните десетилетия благодарение на целенасочени усилия за спасяването им, броят им се е увеличил. Сега в Приморския край очакват да разберат каква ще е съдбата на техните любимци Тимур и Амур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови икономически възможности: Зам.-външният министър на Иран в интервю за БНТ
Нови икономически възможности: Зам.-външният министър на Иран в интервю за БНТ
Започнаха празниците за Китайската Нова година
Започнаха празниците за Китайската Нова година