НОВИНИ

Започнаха празниците за Китайската Нова година

Започна честването на традиционния Пролетен фестивал в Китай. Всъщност става дума за началото на Китайската Нова година, която ще настъпи на 5 февруари. Още за традиционни танци и игри, и какво се слага на трапезата - вижте от Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:30, 01.02.2019
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Провинция Гансу. Няма село или град, в който да не се усеща празничната атмосфера. Традициинният фолклорен танц Янгко е характерен за Пролетния фестивал.

Изкусните стъпки и ефектните костюми са любими не само на местните жители, но и на хилядите туристи, които избират да посетят Китай именно в дните около настъпването на китайската Нова Година. Танците са наслада не само за зрителите, но и за изпълнителите.

Не по-малко забавен и интересен е древният танц на лъва. Той е включен всписъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и представлява глава на лъв и дълго тяло, което се управлява от най-малко двама души.

Освен традиционните танци, се играят и много популярни игри - като хвърляне на мека топка и търкаляне на обръч. А на трапезата задължително трябва да има сладки оризови кексчета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тимур и Амур - идва ли краят на едно необикновено приятелство
Тимур и Амур - идва ли краят на едно необикновено приятелство
Честваме Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите
Честваме Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите