НОВИНИ

Топлофикация - София обеща компенсации, но не за всички абонати

Извънредна проверка в "Топлофикация София". Комисията за енергийно и водно регулиране проверява има ли нарушения на лицензиите на дружеството за производство и пренос на топлинна енергия и електрическа енергия. Междувременно "Топлофикация" обяви, че ще обезщети всички клиенти на топлорайон "София Изток", които бяха без отопление и топла вода, без значение дали за по-малко или повече от 48 часа. За да изчисли колко ще приспадне от сметките ни, дружеството започва да разработва методология. Омбудсманът към "Топлофикация" - София Деян Дянков ще бъде гост в обедните новини в неделя. Вашите въпроси към него може да зададете на сайта ни news.bnt.bg.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:25, 10.02.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

След 5 дни отопление на ток, в дома на Николай Данчев отново има парно.

Николай Данчев: От неделя следобед до днес следобед, когато започна да се появява топла вода по чешмите, не сме имали нито топла вода, нито отопление. Когато не сме получили тази услуга, се надяваме всички да не платим за нея.

Пари на каса или по банков път, както след изравнителните сметки, "Топлофикация" няма да дава. Дружеството се ангажира да не калкулира в сметката ни за февруари дните, в които сме били без парно, дори по това време топлото да се е появявало за малко.

Георги Беловски, изпълнителен директор на "Топлофикация София": Ние считаме, че неудобството, което създадохме на хората е толкова голямо, от което се срамуваме, и пак поднасяме извиненията си, че не можем да си позволим да делим на 48 часа и след 48 часа, макар че има такава законова основа, и да издребняваме по отношение на спорове дали някой е имал топлоподаване в нормални параметри, или те са били занижени.

За това не е необходимо да се подават заявления. А в сметката, която ще излезе в средата на март, ще видим и стойността в левове, която ни е приспадната. Да не плащаме за това, което не сме получили, не е достатъчно според омбдусмана Мая Манолова. Според нея дружеството ни дължи и неустойка, ако не заради неудобството, то заради допълнителните разходи за отопление. Но затова трябва да поискаме с жалба "Топлофикация" да провери топломерите преди 1 март.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: На 1 март ще се изтрият данните за 1 февруари, на 2 март за 2 февруари. Който е решил да търси неустойка от "Топлофикация", трябва да го направи до 1 март. Защото след 1 март, вместо да му върже мартеничка, "Топлофикация" може да му върже тенекия.
Георги Беловски, изпълнителен директор на „Топлофикация София": Отново спекулации от "Вашингтон". От улица "Вашингтон" се основават на дати, крайни срокове, в които се свършвал светът. Има архив на тази информация няколко години назад.

А докато размяната на реплики се оттича, Николай Данчев изключва варианта да търси неустойка по съдебен път.

Николай Данчев: Нямам достатъчно здраве и как да кажа - и желание, да си тровя нервите с такива хора.

И въпреки че за топлорайон "София Изток" "Топлофикация" доброволно се отказва от 48-часовото условие за обезщетение, тя приема същото условие като основание да не включи районите "Люлин" и "Надежда" сред тези, които ще бъдат обезщетени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови критерии за прием на първокласниците в Русе
Нови критерии за прием на първокласниците в Русе
Как спряха времето в русенската библиотека
Как спряха времето в русенската библиотека