САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

„Тренд“: 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция

Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии, показва проучване на социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. Омбудсманът практически изравнява президента в положителните оценки за работата си.

от БНТ
10:47, 20.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
тренд българите подкрепят приемането истанбулската конвенция

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, 46% са на обратното мнение, а 38% не могат да преценят. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа.

От „Тренд“ правят уточнението, че теренът на проучването е приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.


Оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучването на агенцията през януари. Положителните оценки за президента Румен Радев (63%) и омбудсмана Мая Манолова (62%) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата ѝ.

Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

;

В дъното остават министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на културата Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа. Умишлено не е показана оценката за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, тъй като по време на терена се случи трагичен инцидент, който може да се е отразил върху обществените нагласи, уточняват от „Тренд“.

;

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%).

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кейт Мидълтън даде моден прием в Бъкингамския дворец
Кейт Мидълтън даде моден прием в Бъкингамския дворец
Община Благоевград откри процедура за избор на обществен защитник
Община Благоевград откри процедура за избор на обществен защитник