НОВИНИ

Емил Караниколов: „Емко“ свободно може да продава продукцията си

В студиото на „Денят започва“ министърът на икономиката Емил Караниколов напомни, че оръжейното дружество „Емко“ е свободно да продава произведената си продукция, след като лицензът му беше върнат. Отнемането на лиценза е вследствие на тежки нарушения, при които готовата продукция се съхранявала на производствената площадка, с което се застрашавал животът на работниците и населението. Заради отнетия лиценз за износ, дружеството не е могло да изпълни договорните си задължения, но според министъра на икономиката то е свободно да продаде продукцията си, тъй като към нея има голям интерес. С оглед на това Емил Караниколов изрази недоумение защо продължават протестите на работниците от „Емко“ и видя в това опит за „рекет“ към дъражавата.

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 09.10.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Емил Караниколов отбеляза, че основният проблем на „Емко“ е в липсата на складове за продукцията му.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Основният проблем на „Емко“, е че не притежава достатъчно складове, заради което бяха оставени около сто контейнера боеприпаси на производствената площадка. Тези контейнери трябва да са в складове, иначе е опасно.

Със съдействието на „Кинтекс“ контейнерите на „Емко“ са закарани на пристанището в Бургас, където се съхраняват при пълна безопасност, заяви министърът на икономиката.

Емил Караниколов, министър на икономиката: След като лицензът е върнат, „Емко“ може да прави каквото иска с продукцията си. Производството не е спирано, а вече продукцията може да се продаде, като интерес има.

Минъстърът напомни, че оръжейният търговец „Кинтекс“ е прекратил договорите си с „Емко“ и е подписал такива с ВМЗ „Сопот“, за да обезпечи собствените си договори с трети страни-потребители.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Въпросът е защо държавното дружество „Кинтекс“ е сключило договор с по-скъпа частна компания.
;

Караниколов заяви, че щом оръжейното дружество е отстранило онези нередности, които са застрашавали човешки животи, лицензът му за износ е върнат. Според него лицензите за преки сделки ще се върнат още утре, когато ще има междуведомствена комисия. Караниколов заяви, че очаква в съдействие с оръжейните производители, за да се подобри законодателството за военнопромишления комплекс в страната. Той заяви, че във всички дружества се извършват проверки.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Всички спазват закона, като има само дребни предписания. При „Емко“ имаше сериозен проблем със складовата база. Тяхното ръководство трябва да реши този си проблем. Не може да се трупат боеприпаси, без да се складират.

Министърът на икономиката заяви, че до края на годината очаква ръст на икономиката от 4%, както и сходен ръст на брутния вътрешен продукт. По ръст на БВП България е в топ 4 в Европа, заяви Караниколов.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Доходите в частния сектор се увеличават до 9,9%. Министърът на финансите обмисля увеличаване на заплатите и в публичния сектор. Ще внеса предложение за мерки за насърчаване на инвеститорите, като ще предоставяме средства за обучение на нови кадри. Искаме да покрием над 50%, а в региони с голяма безработица - над 70. Науката и образованието трябва ефективно да се влеят в икономиката.

Емил Караниколов се обяви за диалог и с опозицията, защото за икономиката се искат общи усилия. За пример той посочи облекчаването на административната тежест върху бизнеса и увеличението на работната заплата в частния сектор.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Икономиката се развива с конкретни мерки. Трябва да погледнем производството и високотехнологичния сектор.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение следи незаконните сметища в Сандански
Мобилно приложение следи незаконните сметища в Сандански
Евродепутати: Направихме още една крачка към пълноправното ни членство в Шенген
Евродепутати: Направихме още една крачка към пълноправното ни членство в Шенген