НОВИНИ

Тръгна делото срещу акушерката, пребила бебе точно преди година

Точно година след побоя над новородено бебе, Софийският градски съд успя да даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена за побой над малката Никол, а побоят беше документиран от камерите на частната болница "Софиямед". Родителите на детето поискаха 400 хиляди лева обезщетение, а защитата - смяна на прокурора.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор: Борис Сотиров
19:53, 18.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

За трети път защитата на акушерката, пребила бебе, положи всички възможни усилия да бъде отложено и днешното съдебно заседание. Предишните две отлагания, защитата поиска с мотива, че иска да се запознае подробно със записите от охранителните камери документирали бруталното насилие над новородено.

БНТ: Една година след фаталната нощ, успяхте ли да изгледате записите?

Емилия Ковачева: - Да, вътре в залата ще дадем информация.

БНТ: Спомняте ли какво се случи? - Не съм виновна!

При днешният опит за отлагане на делото, съдия Владимир Астарджиев, определи действията на защитата като цитирам "целенасочен опит за протакане на делото". Допълни, че не е виждал толкова упорити опити за забавяне на дело в цялата си практика. От своя страна, адвокатът на акушерката поиска отвод на наблюдаващия прокурор Николай Христов.

Николай Христов, наблюдаващ прокурор: Адвокатът започва да става смешен с неговите твърдения, че процесът е опорочен. Иска се моят отвод, няма да се учудя, ако се иска отвод на съда, вещите лица. Едни и същи твърдения се лансират към съда, прокурора, очаквам да се пренесат и към участниците в процеса.

БНТ: Ще продължите ли с шиканирането?

Владислав Янев, адвокат на Емилия Ковачева: В кое виждаш шиканиране? - Да защитаваш един човек?! БНТ: Три пъти представяте едно и също! - Да поставиш конкретни въпроси, да цитираш закона - шиканиране ли е? Нищо подобно няма!

Два часа след началото на съдебното заседание, беше даден ход на делото по същество. По настояване на Емилия Ковачева беше прочетен целият обвинителен акт. Нещо, което е рядка практика в съдебните заседания. 40 минутното припомняне на жестокия побой разстрои майката на Никол и тя се разплака.

С нови опити за забавяне на делото на петия час от неговото начало, започна и разпитът на свидетелите - колеги на обвиняемата Емилия Ковачева, както и на лекарския екип от болница "Токуда", който спаси живота на детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха нападателя на 17-годишното момче от Пазарджишко
Задържаха нападателя на 17-годишното момче от Пазарджишко
Таргет - новата изложба на Моника Тoшева
"Таргет" - новата изложба на Моника Тoшева