На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря.
Свети Трифон се счита за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята, един от първите пролетни ритуали. Обичаят повелява да се омеси хляб и да се приготви кокошка, пълнена с ориз. В нова вълнена торба се слага питата. С такива торби мъжете отиват на лозето и всеки отрязва по три пръчки. След това се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.
Зарязването е съпроводено с изричане на благословии за богата реколта, а със светената вода се наръсва цялото лозе, за да го предпазят от болести.
През миналата година у нас са произведени близо 180 милиона литра вино, което е два пъти повече от 2014-а година. Една трета от производството е за износ, като за 2015 година това са 60 милиона литра.