НОВИНИ

Може ли да доведе до еднополови бракове подписването на Истанбулската конвенция?

Необходим е широк дебат около Истанбулската конвенция. Около тази теза се обединиха управляващи и БСП в студиото на "Денят започва" . От ГЕРБ смятат, че в дебата трябва да се включат и религиозни общности, а БСП намират проблем в новата социална роля на пола, понеже тя може да доведе до еднополови бракове, за което обществото ни трябва да е сериозно информирано, понеже може да не е готово.

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 11.01.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Не виждам възможност за еднополови бракове, които да произтичат от подписване на Итансбулската конвенция, защото покрай този дебат всички политически сили изразиха горе-долу с единодушие, че за подобно законодателство не може да се говори в близко бъдеще. Необходим е сериозен дебат. Имам съмнения лично аз в някои текстове, трябва да бъдат включени и религиозните общности. Не мисля, че в България има масово неравнопоставеност на половете, но има засегнати някои традиционни религиозни моменти.
Жельо Бойчев, зам.-председател на "БСП - за България": Искаме въобще да се оттегли тази конвенция, защото механизмът, който предлага правителството, е възприет от Полша и там се вижда, че не дава резултат. Тази декларация не се приема, конвенцията си действа с всички разпоредби в нея. Възразихме срещу начина, по който е направено тази конвенция без дебат у нас. В левицата сме съпричастни към всички проблеми, свързани с насилието над жени и партията на европейските социалисти е защитавала правата на жените. Тук няма проблем с тези разпоредби в конвенцията. Там се прокрадват неща, които считаме, че се разминават с интересите на българското общество и не стъпват на традицията, на християнските ценности, които сме призвани да защитаваме. Става дума за опита да се въведе тази социална роля на пола. Не е редно българското общество да не участва в дебата по тази конвенция.
Доц. Милен Михов - депутат от "Обединени патриоти": Имаме близка позиция с БСП по въпроса с Истанбулската конвенция, понеже виждаме проблем в нея. Важно е да кажем, че проблемът не е в по-голямата част на конвенцията, който е свързан с насилието на жени и срещу домашното насилие, с което има обществен консенсус в България, а има проблем с онези определения за пол и произтичащите задължения на всяка от страните по тази конвенция в областта на образованието и ред други сфери, което се разминава както с конституционното определение, така и с ред законодателни и традиционни и нормативни разбирания за пола като естествена характеристика на мъжа и жената,. Това е нещо, което сериозно да се дебатира, понеже с ратифицирането на този текст ще признаем т.нар. трети пол, с което отваряме вратата за признаване на еднополовите бракове. Трябва да се дебатира без гняв и пристрастия и да си отговорим готово ли е българското общество да приеме такива стъпки или не.

Вижте във видеото още какво казаха депутатите за нови политически сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна срещата между протестиращите полицейски синдикати и Бойко Борисов
Започна срещата между протестиращите полицейски синдикати и Бойко Борисов
Автомобилният и железопътният транспорт са основните източници на шум в Русе
Автомобилният и железопътният транспорт са основните източници на шум в Русе