НОВИНИ

Трябва ли родителите да взимат децата си от занималня навреме?

Публикация в социалните мрежи разбуни духовете - снимка на съобщение в столично училище, че ако децата от занималнята не бъдат взети навреме, ще бъдат отведени в районното полицейско управление. Обяснението на училището е, че мярката е предупреждение заради зачестилите закъснения на родители и нито едно дете досега не е отвеждано в полицията. Случаят породи и много въпроси за отговорността на родителите пред децата им.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:43, 14.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
Още

На 4 декември в 39- то училище разлепили бележки, че децата от занималнята, които не са взети от родителите им до 18 часа ще бъдат отвеждани в съседното 7-мо РПУ. Сред многобройните коментари в социалните мрежи имаше такива, че децата се третират като престъпници или че задължение на учителите е да стоят в училище до последното дете. Според правилника тук занималнята е до 17 и 30, а толерансът родителят да прибере детето си е до 18 часа. Напоследък обаче до 18 оставали непотърсени по 50, 60 деца.

Евелина Китова, директор на 39-то СУ: Изключителна тревога у нас пробуди това, че имаше две деца оставени до 19 часа. Все пак съгласете се, че това са малки деца, те идват в 8 часа до 19 часа стават единайсет часа, в които те са в учебна среда и е редно тези деца да бъдат прибрани, да си починат, да контактуват с родителите.

От училището призоват родителите за отговорност към децата си.

Цветослава Томова, учител в занималнята: Те най-вече се притесняват и за тях момента, в който остават последни и гледат към вратата, че някой не идва все пак се чудят какво се случва.

БНТ: Имало ли е случай да заведете дете в 7- мо РПУ?

Евелина Китова, директор на 39-то СУ: Не, не е имало. Това не означава, че ние смятаме, че децата са престъпници, нека не са разбира криво, че едно дете като бъде заведено там..., в крайна сметка какво да го направи госпожата?

Бележката е била предупреждение, тя е свалена, а след като престояла една седмица нито един от родителите вече не е закъснял. От Регионалното управление на образованието казаха днес за БНТ, че мярката е била малко прекалена. И все пак има реален случай с дете от детска градина, отведено в полицията като накрая са отнети правата на майката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори
Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори
Шефът на Пътна полиция - Казанлък най-вероятно се е самоубил
Шефът на "Пътна полиция" - Казанлък най-вероятно се е самоубил