Цацаров предлага отмяна на придобито българско гражданство за чуждестранни лица

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията (на придобито българско гражданство) по отношение на Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий, Галина Олеговна Улютина, Магди Мохеб Камил Кассабгуи и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани.

от БГНЕС
10:24, 09.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Във Върховната касационна прокуратура са постъпили сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и неизпълнение на задълженията за поддържане на инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

В хода на извършваната проверка са установени основания за отмяна на натурализацията по отношение на още две лица, граждани на други държави. За всеки от тях главният прокурор е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

От прокуратурата съобщават, че предложенията касаят лицата:

- Омру Махмуд Фаузи Дасуки, роден в гр. Гиза, Египет, придобил българско гражданство с Указ № 70 от 08.06.2018 г. на Вицепрезидента на Република България, поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на българско. В хода на проверката е установено, че придобитите от О. Дасуки български държавни облигации, като законова предпоставка за придобиване на българско гражданство, не са били налични като инвестиция дори и към момента на приключване на процедурата по придобиване на наше гражданство и не са установени инвестиции, които лицето да е поддържало в изискуемия се двугодишен срок.

- Сахм Абдул Абдул Яги, роден в гр. Йерусалим, Израел, придобил българско гражданство с Указ № 44 от 24.04.2018 г. на Вицепрезидента на Република България, поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години. И по отношение на лицето С. Яги е установено, че придобитите от него държавни ценни книжа не са били налични към момента на приключване на процедурата по придобиване на наше гражданство и не са установени инвестиции, които лицето да е поддържало в изискуемия се двугодишен срок.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Главният архитект на „Младост“ Стефан Стефанов влиза в битката за кмет на района
Главният архитект на „Младост“ Стефан Стефанов влиза в битката за кмет на района
Успешно премина операцията на пострадалата в катастрофата на Хемус жена
Успешно премина операцията на пострадалата в катастрофата на "Хемус" жена