НОВИНИ

Църковните одежди на дякона Левски са в храма "Света София"

Богослужебните одежди на йеродякон Игнатий - Васил Левски, могат да се видят от днес до края на февруари в столичния храм "Св. София". Инициативата одеждите на Апостола да бъдат показани в София е на Общобългарския комитет "Васил Левски". За тяхната история разкзва Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Красимир Климентов
18:11, 15.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Одеждите на Васил Левски са изработени през 1854 година в Русия. Руски монаси ги донасят у нас на път за Света Гора. Отседнали във вековния манастир "Св. Спас" в Сопот. Заради топлото посрещане ги подарили на обителта. По-сетне при ръкопологането на Васил Левски като дякон Игнатий, братята в манастира му дават одеждите, за да продължи да служи с тях.

Свещеник Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София": Това е одаянието, когато върху него е призоваван дух светий, за да влезе в първия чин на църквата. Дяконския чин.


;

Одеждите на Апостола оцеляват по чудо. Манастирът "Свети Спас" бил опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на манастирския храм оцелял, а с него и богослужебните дрехи.

Васил Василев, общобългарски комитет "Васил Левски": Това е последното убежище на Левски, преди да тръгне към залавянето и бесилото.
Свещеник Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София": Винаги съм вярвал в това, че последното нещо, което е видял Левски по пътя на бесилото е било именно този храм. Защото пътят е минавал оттук. Така е и според свидетелството на всички онези, които са присъствали тогава.

В старинния храм се пази и кичур от косите на Дякона. През март богослужебните му одежди ще се върнат в сопотския манастир "Св. Спас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови книги в библиотеката в Гоце Делчев
Нови книги в библиотеката в Гоце Делчев
Всички услуги на Viber остават безплатни
Всички услуги на Viber остават безплатни