НОВИНИ

Цветанов: Държавата направи възможния компромис с дълговете на духовенствата

След първоначалното решение за опрощаване на дълговете на вероизповеданията, днес от ГЕРБ промениха позицията си и заявиха, че няма да има амнистия на задълженията, а те ще бъдат разсрочвени. Каква е причината за това и кой има интерес от опрощаване на дълговете - гост по темата в "Още от деня" беше Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 13.03.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

По думите на Цветанов, решението за промяна е взето под въздействието на политическите реакции, а не на обществения натиск и недоволство.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Видяхме как реагират политическите сили, обществото не е в чак такава агресивност, каквато виждаме в политическите партии. Всички ние знаем каква е ситуацията в Европа, как се промени средата за сигурност и влязоха радикални течения. Точно затова направихме така, че да може действително държавата да плаща заплатите на всичките тези духовни лица.

Държавата направи възможния компромис, за да може този закон да стане факт. Действително гарантираме, че тези духовни лица ще си получават заплатите, които не са от външно финансиране. За голямо съжаление, тази тема се използва за политически цели, допълни Цветанов.

Той даде за пример протокол от 1998 г., подписан между българската Дирекция за вероизповедания и нейния аналог в Турция. Тук пише, че българската дирекция трябва да съдейства даренията да бъдат освободени от мита и всякакви други данъчни задължения, аргументира се Цветанов.

На въпроса как ще бъдат разсрочени задълженията, той заяви следното:

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: От министерство на финансите искаме да ни представят план, за да може не по-късно от петък да представим своите предложения. Аз не мога да кажа колко точно дължи мюфтийството.

Всичко, свързано с вероизповеданията, е част от националната сигурност и ако някой не го разбира това, е проблем на този, който се изказва неподготвен. Направихме този компромис, за да има консенсус с всички вероизповедания, които участваха в този диалог, категоричен е лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Аз и Мустафа Карадайъ сме съвносители на проекта за амнистия, който направихме след разговор с министерството на финансите. Ние взехме това решение, за да може да се изпълни функцията на закона. Разговарял съм с всички политически сили с изключение на БСП. Казват, че това е тема на дебат. В крайна сметка, парламентът и пленарна зала ще решат. Ние ще внесем нашето предложение за разсрочване и ще го отстояваме. Държавата ще си събере тези милион и двеста хиляди лева, само че разсрочено.

Това е компромис в интерес на държавата, не говорим за договорки и извиване на ръце, категоричен е Цветанов.

Той допълни, че без опозицията от ляво в парламента се работи много по-продуктивно. Според мен, БСП би тежала много повече в парламента, защото това е нормалния парламентарен живот, смята Цветанов.

Трябва да свикваме, че политическия живот на страната ще бъде многообразие от партии и искания, каза в заключение лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осиновен в САЩ българин направи дарение за деца с увреждания в Русе
Осиновен в САЩ българин направи дарение за деца с увреждания в Русе
 Премиерът Борисов е на работно посещение в  Азербайджан
Премиерът Борисов е на работно посещение в Азербайджан