НОВИНИ

Осъдиха кардинал Джордж Пел на 6 г. затвор за сексуални посетелства

Австралийският кардинал Джордж Пел беше осъден на 6 години затвор за сексуални посегателства. Бившият ковчежник и съветник на папа Франциск става най-високопоставеният служител на Ватикана, който получава ефективна присъда по дело от такова естество.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:31, 13.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

След дълъг съдебен процес днес 77 годишният Джордж Пел чу присъдата си.

съдия Питър Кид: Осъждам Ви на шест години затвор. Нямате право да искате предсрочно освобождаване за период от три години и осем месеца.

Обвинението доказа, че през 1996 година той е блудствал с две 13 годишни момчета, в една от стаите на катедралата Свети Патрик в Мелбърн.


;

Мнозина изразиха разочарованието си, че присъдата е малка. Все пак е добро начало, според други.

Роб Хаус, жертва на сексуален тормоз: Никоя присъда не е достатъчна за отнемането на невинността на дете. Но при това законодателство, мисля, че е силно послание, че подобни деяния вече не могат да бъдат толелирани.

Пел отрича вината си и адвокатът му обяви, че са направени необходимите постъпки за обжалване.

Робърт Ричтър, адвокат на кардинал Джордж Пел: Обжалването е в ход. Не можем да коментираме.
Вивиан Уолър, адвокат на една от жертвите: Клиентът ми е наясно, че процесът продължава и, че през юни ще има обжалване. Той не иска да коментира присъдата.
;

Някога една от най-влиятелните фигури във Ватикана с действията си подкопа доверието в Римо-католическата църква и стана част от мащабния скандал, свързан със сексуални посегателства, извършвани и прикривани от висши духовници, който продължава повече от три десетилетия. През февруари във Ватикана, по инициатива на папа Франциск, се проведе безпрецедентна конференция по темата, на която деянията бяха остро осъдени и бяха одобрени мерки за справяне с проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакскобургготски с изказване за годишнината от спасяването на българските евреи
Сакскобургготски с изказване за годишнината от спасяването на българските евреи
Кметът на Стрелча не е привлечен като обвиняем
Кметът на Стрелча не е привлечен като обвиняем