НОВИНИ

Поразените от мълния баща и дъщеря не са имали никакъв шанс, посочиха от ПСС

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 23.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина не са имали почти никакъв шанс, това заяви в "Денят започва" Красен Георгиев - ПСС. От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на растояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация".

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ като с това организирахме нашите колеги по земя", разказа в "Денят започва" Красен Георгиев - ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина - твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това, е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".

От ПСС предполагат, че бащата с двете деца са се опитали да слязат максимално бързо, за да се "махнат от високата част на върха", но за нещастие се е случило това. Той добави, че всеки висок и каменист връх са също потенциално опасни. В "Денят започва" той даде практически съвети как да се предпазим в условия на буря.

"Най-доброто решение е да не си там, в планината, по време на гръмотевична буря".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И република Северна Македония в капана на огнената стихия
И република Северна Македония в капана на огнената стихия
Как да се предпазим при опасност от мълнии?
Как да се предпазим при опасност от мълнии?