НОВИНИ

Как да се предпазим при опасност от мълнии?

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 23.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Най-важното и най-същественото след като сме застигнати от бурята в планината е, по най-бързия начин да се слиза надолу в ниското. И по никакъв начин да не се стои в планинските върхове и хребети. Най-вече, ако около нас бурята е съпроводена е съпроводена от дъжд, имаме потоци от кална вода и влага, стремим се да застанем на сухо място, ако това не е възможно да стоим на кални участници, където няма мъх", каза в "Денят започва" инж. Радослав Калчев - експерт по мълниезащита.

Човек, каза експертът по мълниезащита, трябва винаги да обръща внимание на прогнозата за времето и да не изпада в паника, за да може да се прецени на какво разстояние е мълниеносната опасност.

"При положение, че мълнията на 3,4 секунди е възникнала на километър от нас и от момента на възникването на светлинния ефект до гръмотевичния гръм, трябва да се прецени колко е далече".

Ако тя е около нас най-доброто, което може да се направи човек е да клекне на земята.

"Когато човек е застигнат от тези обстоятелства, но разполага с някакво време все пак, карабинери, телефони и прочие, се поставят на 15, 20 метра от нас. Да се освободим от всички метални неща от нас. И ако разполагаме с палатка или спален чувал или раница да я подложим под краката си".

Задължително условие при опасност от мълнии да стоим далеч от отделно стоящи дървета или от скални масиви, както и ако планинарите са група - задължително трябва да се разделят. По думите му паниката и тичането не биха довели до нищо добро.

"Така, че най-разумното, което можем да направим е да бъдем минимална точка на обсега на мълнията, да нямаме пряко попадение. А ако примерно мълнията е паднала в близост до нас, на около метър разстояние, то най-важното условие е да се стараем да бъдем на сухо. И още веднъж прибрани ръце около колената т.е. на кълбо".

Вижте повече в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудо във Воден: Църквата в селото оцеля в пожара
Чудо във Воден: Църквата в селото оцеля в пожара