НОВИНИ

Туристическият бранш настоява за промени в Закона за туризма

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настояват за нов Закон за туризма. Според тях предложенията за промени в настоящия закон, свързани със създаването на гаранционен фонд, не защитават потребителите и не водят до по-добра регулация в бранша. От асоциацията са на мнение, че потърпевши ще бъдат именно клиентите, защото услугата ще поскъпне.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
22:30, 24.01.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
туристическият бранш настоява промени закона туризма

Липса на диалог и категорично несъгласие с предложенията за въвеждане на допълнителните защитни инструменти към вече действащата застраховка "Професионална отговорност" изразяват туроператорите. Според тях с въвеждането на "клиентска сметка" браншът няма да може да планира бизнеса си.

Байко Байков - председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА): Относно съдържанието на самите промени, основният аргумент е свързан с липсата на достатъчно ефективен контрол на държавната администрация по отношения на некоректна туроператорска дейност. Това в никакъв случай не може да бъде аргумент за въвеждането на нови механизми и изисквания към коректните туроператори.

Според бранша промените ще натоварят с допълнителни държавни такси легалните операторите в туризма. Байко Байко е катогоричен, че действащите в момента застраховки са доказали ефективността си.

Байко Байков - председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА): Защитата на българските потребители и в момента потребители на туристически услуги е в пъти по-сериозна отколкото в Европейските пазари.

От асоциацията призовават за диалог с министерството, защото приходите от туризма са важна част от развитието на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Огнян Герджиков пред БНТ: Ще работя за приемственост
Проф. Огнян Герджиков пред БНТ: Ще работя за приемственост
Лидерът на германските социалдемократи отказа да се кандидатира на изборите
Лидерът на германските социалдемократи отказа да се кандидатира на изборите