Убиха руския посланик в Турция

Руският посланик в Анкара Андрей Карлов почина, след като бе прострелян на изложба в столицата Анкара. За смъртта на Карлов официално съобщи представителят на руското външно министерство Мария Захарова.

от БНТ
18:30, 19.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света


Ал Джазира цитира турския вътрешен министър, според който при нападението има трима ранени и те са откарани в болница.

Нападателят на Андрей Карлов е неутрализиран.

Андрей Карлов е посланик в Турция от юли 2013 година. Преди това е работил в Южна Корея. Фотоизложбата, на която беше прострелян е със заглавие" Русия през очите на турците ". Според турският вестник Хюриет нападателят на Андрей Карлов е бил само един.

Турските медии предадоха, че посланикът е бил прострелян в гръб от мъж, облечен в черно. Нападателят после е стрелял във въздуха. Последвала е незабавна полицейска акция. Според очевидци престрелката е продължила около 25 минути и са се чули 15-20 изстрела. Нападателят е говорил на и на турски, и на арабски и свидетели казват, че думите му били " Аз няма да изляза жив оттук, не ме доближавайте!". "Ние умираме в Алепо, вие умирате тук !" Убиецът на руския посланик в Анкара е бил уволнен от турската полиция в рамките на разследването на опита за преврат в Турция на 15 юли като участник в терористична организация.

На откриването на изложбата, където е прострелян руския посланик е имало около 100 души. Сред тях е бил и фотограф на вестник "Хюрриет", който е заснел покушението. Според турското издание нападателят на Андрей Карлов е бил само един и е убит. Турските медии цитират руски източници, според които убиецът е радикален ислямист.

Посланикът бе откаран в болница с тежки огнестрелни рани, където след това е починал. Очевидци отбелязват, че нападателят е скъсал няколко снимки от галерията. Той е влязъл представяйки се за полицай.

Политическите нападатели отбелязват, че нападението е направено ден преди турския външен министър да отпътува за Москва за разговор относно положението в Сирия. Срещата ще се състои въпреки убийството.

Путин е изслушал доклада за починалият посланик в Турция. Русия квалифицира убийство на посланика като терористичен акт и се надяват турските власти да открият и накажат виновните. Въпросът ще бъде представен на членовете на Съвета за сигурност на световната организация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предколедни стачки във Великобритания
Предколедни стачки във Великобритания
Витлеем е готов да посрещне туристи за празниците
Витлеем е готов да посрещне туристи за празниците