НОВИНИ

​Умишлен палеж е причинил пожара, който изпепели читалището в Гложене

Умишлен палеж е причинил стихийния пожар, който през миналото лято унищожи сградата на читалището във врачанското село Гложене, установи прокурорско разследване. Сега правителството отпусна над един милион лева за възстановяването му, но местните хора настояват виновните да бъдат намерени и наказани. Освен материалните щети по сградата, по време на пожара са изгорели хиляди книги и имущество на самодейните състави от селото.

bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 30.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според постановлението на прокуратурата щетите по читалището са определени на над 100 хиляди лева, а на практика огънят е унищожил нов покрив, дограма и парна инсталация, в които са били вложени близо един милион лева. Тъй като огънят е тръгнал от съседната сграда на местната потребителна кооперация, местните искат да се разследва какви злоупотреби са прикрити с умишления палеж. От кметството започват процедура по възстановяване на читалището.

Петко Петков, кмет на с. Гложене: Инженер-конструктор ще направи оценка и какви дейности трябва да се извършат първо за укрепването, да се изгради покривът и надолу вече вътрешен ремонт.

Временно читалището ползва помещения на кметството, а дарените от цялата страна десетки кашони с книги са складирани в коридорите, защото няма къде да се съхраняват.

Красимира Миланова: Липсва ни читалището! Сега са ни набутали библиотеката в две малки стаички, децата няма къде да репетират, да играят танцови състави и с нетърпение чакаме да направят читалището.

Според изготвената количествено-стойностна документация за възстановяване на сградата ще са нужни над 1 300 000 лева. Недостигащите средства ще се набавят от общинския бюджет на Козлодуй и от дарителска кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков:В​оенните въздухоплавателни средства не могат да бъдат застраховани
Румен Петков:В​оенните въздухоплавателни средства не могат да бъдат застраховани
Международен ден в памет на жертвите на Холокоста
Международен ден в памет на жертвите на Холокоста