НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен се среща с политическите групи в ЕП

Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещнав Европейския парламент в Брюксел с групата на Консерваторите и Реформистите, част от която са българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Фон дер Лайен е тази седмица в Брюксел и провежда срещи с политическите групи в Европейския парламент в опит да ги убеди да гласуват за нея следващата седмица. Вижте повече подробности от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:50, 09.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Справянето с миграцията, сигурността, Брекзит и пренебрегването на Централна и Източна Европа при разпределението на топ позициите в Европа. Това са били част от темите, които евродепутатите от групата на Европейските консерватори и реформисти са обсъдили с Урсула фон дер Лайен.

Според участници в срещата, германката не е била убедителна в отговорите си по всички теми. Предстои обсъждане на номинацията й вътре в групата още една среща непосредствено преди гласуването в пленарна зала следващата седмица.

Не е сигурно дали фон дер Лайен ще получи подкрепата на консерваторите и реформистите.

Вчера кандидатът за председател на Европейската комисия имаше разговори и със Зелените в Европарламента. Утре тя отново ще се срещне с тях. Зелените също не са убедени, че ще подкрепят фон дер Лайен в пленарна зала. Те очакват от нея ясни ангажименти, свързани със спазването на върховенството на закона в някои държави и борбата с климатичните промени.

Урсула фон дер Лайен вече се срещна с групата на Европейската народна партия, към която принадлежи тя самата. Предстоят й срещи с либералите от групата Обнови Европа и групата на социалистите и демократите.

За да бъде избрана за председател на Европейската комисия следващата седмица, тя трябва да получи подкрепата на 376 евродепутати.

Междувременно фон дер Лайен вече има свой кабинет в сградата на Европейската комисия и временен екип от чиновници, сред които има и един българин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на дипломатическото напрежение между София и Белград
Край на дипломатическото напрежение между София и Белград
Uber ще предлага хеликоптерна услуга от летище Кенеди до Манхатън
"Uber" ще предлага хеликоптерна услуга от летище "Кенеди" до Манхатън