НОВИНИ

Честваме 169 години от рождението на Иван Вазов

Знаете ли, че първото самостоятелно издание на "Под игото" е публикувано най-напред на английски, а няколко месеца по-късно и на български? Припомняме си този любопитен факт в деня, когато честваме 169 години от рождението на Иван Вазов. Празникът съвпада и още две важни годишнини - 130 години от първото публикуване на "Под игото" и 125 години от първото самостоятелно издание на романа. И днес почитта към Патриарха на българската литература събра граждани и общественици пред неговия паметник в София, а на Вазовите празници в родния му Сопот гостува тазгодишният носител на Национална литературна награда на неговото име - Милен Русков.

Айше Сали
от Айше Сали
20:58, 09.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Празник приживе, празник и сега. А Вазовите песни все се четат.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: Той е тук, сред нас - в Княжевския трамвай, в Искърската клисура, в недрата на Родопите, от Марица до Тунджа, в Сопот, в сърцата ни.

Домът на Патриарха на българската литература пази Сборника за народни умотворения, наука и книжнина, където за първи път са поместени отделни глави от "Под игото". Написаното Вазов изпраща от Одеса, а във витрината стои паспортът, с който заминава.

Цветина Иванова, уредник в къщата-музей Иван Вазов: За пръв път романът "Под игото" е публикуван като самостоятелна книга на английски език, след което вече е публикуван на български език.

В основата на този успех стои общественикът Иван Евстатиев Гешов, който установява контакти с издателството във Великобритания.

Английското издание на романа изпреварва българското заради технически пречки. За сметка на това то е илюстрирано от петимата най-известни преподаватели в рисувалното училище. Сред тях са художници като Иван Мърквичка и Антон Митов, а за създаването на образа на Бойчо Огнянов е използвана снимка на брата на Иван Вазов - Михаил.

Първото самостоятелно издание от 1894 г. има и своя актуален прочит - аудиозапис с гласа на актьора Янко Лозанов.

Янко Лозанов, актьор: Вазовото слово задължава, с това че то съдържа цялата мелодия на българския език.

И днес Вазовите стихове звучаха с плам и преклонение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излезе първото класиране в Софийския университет
Излезе първото класиране в Софийския университет
Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище
Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище