НОВИНИ

Общинският съвет отпуска пари за болницата във Видин

Общинският съвет във Видин гласува да се създаде фонд за подпомагане на болницата в града. Парите ще са за доплащане към възнагражденията на медицинските специалисти, които от март протестират. Една трета от тях обявиха, че са готови да напуснат в края на септември, заради непосилни условия на работа. Мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, а общините от областта също имат дялово участие в акционерното дружество.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР - Видин
20:36, 09.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според решението, от бюджета на общината ще се заделят по 250 000 лева годишно за болницата във Видин.

Димитър Велков, БСП: До края на тази година да се отпуснат 150 000 лева, за да се коригират заплатите и да не се налага след няколко месеца те да напускат.

За да влезе в сила решението, е нужна промяна в общинска наредба, което ще отнеме месеци, коментираха съветници. Настояват за бързата намеса на държава.

Цецо Иванов, коалиция "Надежда": Стоката здраве, обявена за стока със Закона за здравеопазването, не се харчи във Видин, ами няма хора. Ако държавата мисли държавнически, тя трябва да финансира тази болница, за да съществува, за да няма окончателен демографски, не срив, вече катастрофа.

Според медицински специалисти единственият начин за спасяване на болницата е повишение на заплатите.

Албена Попова, старши рентгенов лаборант: Аз разговарях с колежките, поне на 30%, ако не 50, наистина ще си подадат заявления за напускане, индивидуални молби.

В декларация до премиера, министъра на финансите и здравния министър, от Общинския съвет настояват за незабавна финансова помощ, за да се съхрани лечебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище
Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище
Германия обсъжда понижаване на възрастта за носене на отговорност
Германия обсъжда понижаване на възрастта за носене на отговорност