НОВИНИ

Утре започват първите разплащания към кредиторите на КТБ

Утре започват първите разплащания към кредиторите на фалиралата преди 4 години КТБ. Синдиците са събрали 570 милиона лева от активите на банката - те съответно ще бъдат разпределени спрямо вземанията на 7022-ма кредитора. Най-голяма сума по списъка на синдиците е определена за Фонда за гарантиране на влоговете - 409 милиона лева. Това е малко над 10 % от общото вземане на фонда. Една от банките у нас е сред първите три най-големи кредитори. По какъв ред могат да получат вземанията си кредиторите могат да разберат от страницата на КТБ .А днес на поредното заседание по Делото за фалита на КТБ, Основният свидетел Бисер Лазов разказа как Цветан Василев е започнал поетапно вдигане на капитала на банката. Стана ясно, че това е станало с пари на вложителите, вместо с пари на акционерите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 08.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Пред съда Бисер Лазов разказа, че през 2012 г. Цветан Василев го поканил в частния си самолет на еднодневно пътуване до Париж. По време на полета банкерът поставил на сътрудника си задачата да организира увеличаването на капитала на КТБ с пет милиона и половина лева. За целта Лазов трябвало да придвижи отпускането на тези пари като кредит от банката към определени фирми, които след това да ги преведат в сметките на дружества-акционери на КТБ.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Така привидно се създава впечатление, че увеличението на капитала се създава със средства, различни от капитала на банката. Капиталът се увеличава, оттук нататък чисто технически регулаторните изисквания позволяват още по-голямо отпускане на кредити.

По този начин капиталът на КТБ е увеличен чрез т.н. "подчинен срочен дълг", който е към свързани лица. Това е определено като "лоша банкова практика" и не е трябвало да получи одобрението на Банковия надзор в БНБ.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Точно в този сегмент е и обвинението срещу бившия подуправител на БНБ г-н Гунев, подсъдимият Гунев. За това, че е допуснал това увеличение на капитала чрез подчинен срочен дълг.

Според държавното обвинение по този начин банката е отпуснала още кредити на фирми, свързани с Цветан Василев и така е изпаднала в несъстоятелност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Карерас пристигна в България за специален концерт
Хосе Карерас пристигна в България за специален концерт
Франция отбелязва 74 години от победата над Нацистка Германия
Франция отбелязва 74 години от победата над Нацистка Германия