НОВИНИ

Увеличава се броят на студентите, които искат да учат специална педагогика в ЮЗУ

Увеличава се броят на желаещите да се обучават и да работят като ресурсни учители, казаха от Югозападния университет „Неофит Рилски”. Студентите успяват да намерят работа както в специализираните заведения за хора с увреждания, така и в масовите училища и детски градини. За пета поредна година с празнична програма в Благоевград беше отбелязан Международният ден за хората с увреждания, който по традиция е на 3 декември.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:00, 02.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.

От Югозападния университет в Благоевград казаха, че се увелича броят на чуждестранните студенти от Гърция, които избират да се обучават у нас и след това да работят в южната ни съседка като ресурсни учители.

Доц. Пелагия Терзийска, ЮЗУ „Неофит Рилски”
„До този момент сме обучили над 300 студенти от магистърска програма „Специална педагогика.” От българска страна интересът е малко по-малък, защото в България "Специална педагогика" не е съвсем популярна.”

Основен проблем е, че не навсякъде има достатъчно обучени кадри, които да работят с деца, които имат специални образователни потребности. Най-често такива липсват в малките населени места. В помощното училище в Благоевград се обучават 79 деца на различна възраст. С всеки ученик се работи индивидуално според неговите потребности и увреждания.

Магдалена Ковачка, директор на Помощно училище "Св. Паисий Хилендарски" в Благоевград
"Всяко дете си има индивидуална писта, върви се със своите си темпове. Идеята е да не се изисква повече от това, което могат и да не се задържат на едно място.”

Ивайло Апостолов има дете, което страда от детска церебрална парализа. Синът му посещава помощното училище в града.

Ивайло Апостолов
„Има си занимания, свързани с нали двигателната активност, с моделин, има рисуване, учене на числата, букви - азбуката.”

Според специалистите, които работят с деца с увреждания, основен проблем за тях, че след завършване на училище трудно успяват да си намерят работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Швеция местят град, за да добиват руда
В Швеция местят град, за да добиват руда
Политически реакции след връщането на мандата от ГЕРБ
Политически реакции след връщането на мандата от ГЕРБ