НОВИНИ

Увеличават почасовото заплащане за студентските бригади в САЩ

Всяка година повече от 6000 наши студенти заминават на бригада в САЩ. Там те могат да работят до 4 месеца в сферата на туризма в хотели, ресторанти, увеселителни паркове, магазини и имат един месец, в който да опознаят културата на страната. От началото на 2016 г. в почти половината американски щати минималното заплащане на час е увеличено. През следващата година се очаква тази тенденция да се запази. Записването по програмата тече в момента.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:41, 28.02.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Първият път току що е завършил училище. Борис работел в магазин за колела в малко градче на Кейп код. Успял да обиколи всички места, за които мечтаел. Разбрал и какво е ред и дисциплина и как, ако полагаш усилия, ще има кой да го оцени.

Борис Стефанов - студент: "Имаш чувството, че живееш в перфектния живот на големите и няма минус. Всички работим по равно, тъй като има правила, няма как да се измъкнеш, няма как да надцакаш системата. - А в България може? - Тук може, да. Преди беше България и този стил и тип тук, сега вече имах още един, който ми допадна много повече".

Днес Борис е на 22 и се готви за четвъртата си бригада в САЩ. Последният път успява да прекоси цялата страна с каравана. Да скочи с бънджи от небостъргач, да пилотира самолет.

Борис Стефанов - студент: "Минахме през пещери, които бяха с дължини по 350 км., беше втората най-голяма в света, отидохме на едно място, което се казва Мюрър уудс, едни от най-високите дървета в света, те са може би колкото 60-70 етажни сгради".

Всяка година повече от сто хиляди студенти от целия свят се записват в програмата за културен обмен със САЩ. Редовни студенти до 28-годишна възраст имат право да прекарат до пет месеца в страната, като 4 от тях могат да работят. Румяна Сотирова е една от първите у нас, занимаващи се с организацията на младежките пътувания. Ежегодно 6000 наши студенти заминават за САЩ. От 1 януари тази година в почти половината щати минималното заплащане на час е увеличено с около един долар.

Румяна Сотирова - мениджър "Програми" в туристическа агенция: "Например в Аляска вече студентите ще получават 9.75 долара минимум минимално гарантирано на час, в Масачузетс заплащането е 11 долара минималното гарантирано".


;

2017 г. се очаква втора вълна на увеличение, но още тази година се отчита ефектът, че работодателите в щати, в които няма официално промяна в минималните надници, сами увеличават заплащането, за да са конкурентни.

Румяна Сотирова - мениджър "Програми" в туристическа агенция: - Какви суми могат да спестят студентите? "Зависи с какви нагласи тръгват... дали ще се върнат с 3-5-6-10-12 хиляди долара вече зависи от тяхната мотивация, зависи за какво са решили да си харчат парите по време на престоя си там".

Да спечелиш пари, да опознаеш чужда култура, да се сприятелиш с хора от цял свят, да намериш любовта - всичко това може да ви се случи, ако сте до 28 години. Младежите над тази възраст да му мислят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни посещения на панаира в Пловдив
Рекордни посещения на панаира в Пловдив
Забраняват груповите изяви на улични музиканти
Забраняват груповите изяви на улични музиканти