НОВИНИ

Увеличават се горските площи в Пловдивско

Горите в пловдивския регион са се увеличили с 24 хиляди хектара през последните десетилетия. От тях над 30 процента са резултат на самозалесяване, когато горските масиви започват да обхващат пустеещи ниви и пасища.

bnt avatar logo
от Таня Матева
11:05, 19.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

След 50-те години на миналия век нивите, разположени на по-голяма надморска височина престават да се обработват и на тяхно място се появяват гори. Такава е ситуацията и около родопското село Дедево. Там Вилиана Митева е наследила близо 20 декара ниви.

Велиана Митева: "След като на времето са национализирали нашата земя, никой не я е ползвал и тя се е самозалесила. От собственик на нива се превърнах в собственик на гора."
Инж. Никола Каварджиков - експерт в Регионална дирекция по горите - Пловдив: "За територията на Пловивска област над 70 хиляди декара нови гори, които са се появили върху самозалесени територии, бивши ниви.

Самозалесяването сега е един от основните начини за нарастване на горските площи.

Инж. Никола Каварджиков - експерт в Регионална дирекция по горите - Пловдив: "Все повече се разчита на естественото възобновяване."

Редом с естественото възобновяване на горите се разчита и на изкуственото залесяване. Тази година в Пловдивско предстои да бъдат засадени 712 декара с млади фиданки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 100 души са задържаните при акцията срещу нелегални мигранти в столицата
Около 100 души са задържаните при акцията срещу нелегални мигранти в столицата
Втори ден на конгреса на Републиканската партия на САЩ в Кливланд
Втори ден на конгреса на Републиканската партия на САЩ в Кливланд