НОВИНИ

В Белене вече репетират за посрещането на папа Франциск

Десет католици от църковния хор в Белене са избрани да изпълнят песните по време на светата литургия с папа Франциск в София. Въпреки че живеят и работят в различни краища на страната, всяка седмица те се събират в храма „Св.Антон Падуански" в Белене, за да репетират и да могат да посрещнат достойно главата на римокатолическата църква.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
17:04, 18.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

От църквата „Св.Антон Падуански", която е близо до брега на Дунав, се чуват ангелските гласове на католиците от хора в Белене.

Здравка е експерт в здравната инспекция в Плевен, а Бистра психолог. В храма пеят от 10-годишни , а любовта към църковната музика наследяват от бабите си. От месец обаче са в трескава подготовка заради посещението на папа Франциск.

Трябва перфектно да научат и изпълнят 30 текста на песни, които ще изпълнят пред папата с още сто хористи от цяла България.

Бистра Нецова: Наша отговорност ще бъде да създадем едно молитвено настроение, да усетим всички заедно истинската радост от това, че папата е с нас и всички ние сме единни в любовта към Бога.

Светият отец ще бъде посрещнат първо с песента „Идва днес първосвещеник". На литургията ще звучат още „Реджина Чели" и „Истинска радост", а изпълненията ще са на четири гласа.

Здравка Стоева: Като младежи пяхме „Черната Мадона" заедно с папа Йоан Павел Втори, а сега ще се срещнем и с папа Франциск. И както се пее в една от песните - В мира се ражда истинската радост. Пожелаваме си го на нас, пожелаваме го и на вас- мир и радост."
Отец Паоло Кортези: Специално този папа е позитивен. Ще остане не само спомен, а благодат за всички.

Визитата на папа Франциск у нас е повод за двойна радост за хората в Белене, където живее най-голямата католическа общност в Северна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат пак делото на Вълка от София на 22 април
Гледат пак делото на "Вълка от София" на 22 април
Откриха новото отделение по ортопедия в Русе
Откриха новото отделение по ортопедия в Русе