НОВИНИ

В Долец търсят средства за довършване на църква

Макар и църквата в поповското село Долец да не е доизмазана и да няма стенописи, на всеки по-голям празник хората се събират в нея да се помолят. Храмът е изграден преди 6 години с помощта на дарители. Сега жителите на селото се надяват да се намерят средства той да бъде довършен.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:09, 30.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В поповското село Долец никога не е имало църква, въпреки че тук от години живеят само православни християни. Местните са наследници на преселници от граничните селища край Босилеград и Кюстендил. Дълги години правили постъпки да се изгради храм в Долец, докато накрая усилията им се увенчали с успех.

Стефан Савов – кметски наместник на с. Долец: "Имало е някакво църковно място тука, по турско време. След това църковното място е занемарено. Но последствие тука, преди 10-тина години, Общината, Вероизповеданието, Патриаршията ни помогнаха да се изгради църквата".


;

Село Долец има към 70-80 жители. И въпреки че са малко, искали да имат място, където да се съберат и да се помолят. За изграждането на църквата помогнали кой с каквото може, а строителните материали дарили поповски фирми. И сега за всеки по-голям църковен празник идва свещеник от съседното село Славяново.

Димитринка Тасева: "Донесем нещо месинко, купено и си запалим по някоя свещичка. И така на всеки празник идваме".

Хората от село Долец харесват и обичат църквата си, но се надяват, че следващото Рождество Христово ще посрещнат във вече изографисан храм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Древен ритуал на плажа Копакабана
Древен ритуал на плажа Копакабана
Общински съветник от Варна дарява заплатата си на две болни деца
Общински съветник от Варна дарява заплатата си на две болни деца