НОВИНИ

Какви са правата ни при отменен полет заради лошо време

Обичайно по празниците броят на пътуващите се увеличава. Тази година се очаква 200 хиляди българи да посрещнат Нова година в чужбина. Какви обаче са правата ни, ако лошото време възпрепятства полета ни или той дори бъде отменен, вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
21:53, 29.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Все по-популярно става посрещането на Новата година в топлите страни. Затова и по-екзотичните дестинации са предпочитани - като Дубай, Катар или някои от азиатските и африканските държави. Ако заради мъгла или сняг обаче полетът ви закъснява, имате право да се откажете да летите.

Игнат Арсенов - директор на Европейския потребителски център: "Компанията е длъжна да се прогрижи за пътниците храна и напитки и телефонни обаждания, за да уведамят своите близки, това е когато закъснението е над два часа, Ако закъснението е доста голямо над 5 часа пътникът вече има право да се откаже да пътува и да си получи обратно парите за билета."


;

Ако пътуването ви е отменено от авиопревозвача, може да поискате друг полет на същата компанията или отново да се откажете и да ви върнат парите.

Игнат Арсенов - директор на Европейския потребителски център: "В случай, че той избере да пътува с по-късен полет например след няколко часа или един ден компанията пак трябва да му осигури хотел, когато той не си е вкъщи и храна и напитки съответни на периода на изчакването."

Обезщетението за закъснение над 3 часа или отмяна на полет е от 250 до 600 евро. То не се дължи обаче, ако са ви уведомили за отмяната на пътуването 14 дни преди него или при извънредни обстоятелства като мъгла, сняг или стачка на летището. Тези права важат без значение дали летите с чартърен полет или нискотарифна компания, достатъчно е да сте в рамките на Европейския съюз или да пътувате поне с европейски превозвач. Повече информация може да намерите на сайта на Европейския потребителски център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение за брак от Дядо Коледа в ефир
Предложение за брак от Дядо Коледа в ефир
Протест на строителни работници във Видин заради неизплатени заплати
Протест на строителни работници във Видин заради неизплатени заплати