НОВИНИ

В ОПЕК договориха първото свиване на продукцията от осем години

Страните-членки на ОПЕК успяха да преодолеят различията помежду си и за първи път от 8 години насам се договориха за съкращаване на производството на петрол. Добивът ще намалее до 32 милиона и половина барела на ден. Цената на черното злато, която през последните две години падна до под 50 долара за барел, се качи с 7% веднага след обявяване на решението.

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 30.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Цените на петрола се повишиха с над 8 % още в началото на срещата във Виена. Това показа очакванията на пазарите за положителен изход. Той идва след седмици на трудни преговори между трите най-големи производителки в ОПЕК - Саудитска Арабия, Ирак и Иран. Саудитска Арабия е приела отстъпки за Иран, който се възстановява от западните санкции. Четиринайсетте от петролния картел разбират нуждата за действия.

Мохамед Бин Салех ал Сада, президент на ОПЕК: "ОПЕК оценява важността от уравновесяването и постигането на устойчива стабилност на пазара. Това ще е от полза за всички страни, за нашите икономики, за световния петролен пазар и за световната икономика като цяло."

През септември в Алжир членките на ОПЕК, които произвеждат над една трета от петрола по света, постигнаха предварително споразумение за намаляване на количествата. От реалните действия на картела зависи стабилността на пазарите, смятат икономисти.

Саймън Френч, икономист: "Намаляването на продукцията от страна на ОПЕК ще доведе до по-скорошно стабилизиране на пазара. Петролът ще се вдигне над 50 долара за барел и ще тръгне към 60 - ниво, което много производители от ОПЕК желаят."

Днес Индонезия реши да прекрати членството си в FMEU. На срещата нямаше представител на Русия. Москва обяви, че ще преговаря за свиване на добива си след сключването на споразумение между страните от картела


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Лукарски: Имаме разминавания с Патриотичния фронт
Божидар Лукарски: Имаме разминавания с Патриотичния фронт
Какво да очакваме тази вечер в Голямото рок междучасие
Какво да очакваме тази вечер в "Голямото рок междучасие"