Засилват мерките за сигурност в бежанския център в Пъстрогор

Заедно с ремонтните дейности ще бъде увеличено видеонаблюдението и осветлението. Допълнително ще бъдат изградени наблюдателни постове. Очаква се всичко да приключи до няколко месеца.

от М.Ламбова/Павел Одаджиев
17:52, 30.11.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В момента в бежанския център в Пъстрогор живеят 224 души, при капацитет - 320. Те са предимно мъже от Пакистан на възраст между 18 и 30 години.

Спасимир Петров, директор РПЦ-Пъстрогор: "Към този момент нямаме оплаквания относно битовите условия и медицинските грижи, които се полагат в центъра."

Мигрантите получават храна 3 пъти на ден.Има специално помещение за пране на дрехите им, което се обслужва от служители на центъра. Медицинските работници са двама, а всеки новопристигнал преминава изследвания.

Сардар Али: "Всичко тук е наред, храната е добра. Няма да ходя никъде, искам да остана в България. Това е хубава страна."

Въпреки че центърът е от отворени тип, документите на всеки се проверяват на влизане и на излизане. Мерките за сигурност да бъдат затегнати след като лагерът стане от затворен тип. Оградата ще бъде висока 4 метра.

Спасимир Петров, директор на РПЦ- Пъстрогор: "С наблюдателни постове, както е по изискване за лагери от такъв тип. Целта е в този лагер предимно да се настаняват лица, които са извършили нарушение на вътрешните правила на другите центрове на ДАБ. Съответно лица, които са извършили обществени прояви, недопустими.

Напрежение в село Пъстрогор заради бежанския център няма. Местните казват, че през лятото мигрантите крадяли плодове и зеленчуци от градините. Дребни кражби имало и в магазините. И все пак всички ще бъдат по-спокойни, след като лагерът стане от затворен тип.

Василка Димова, кмет на с. Пъстрогор: Идват в магазина, пазаруват си, пият си кафенце, стоят си в магазина, говорят си по телефоните, нито да се карат с хора от селото."

Все още не е ясно дали след като центърът стане от затворен тип ще бъде повишен и капацитетът му. За сега не се предвижда сградата на лагера да бъде конструктивно променяна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Владимир Чуков: Бежанският център в Харманли стана твърде населен
Владимир Чуков: Бежанският център в Харманли стана твърде населен
Продължава делото срещу бившия кмет на район Централен в Пловдив
Продължава делото срещу бившия кмет на район Централен в Пловдив