НОВИНИ

В „Още от деня“: За спорните моменти в проектозакона за вероизповеданията

В студиото на „Още от деня“ съветникът на президента Желев по национално-етническите въпроси и вероизповеденията доц. Михаил Иванов коментира предложените промени в Закона за вероизповеданията. Според него основният минус е това, че се пренебрегват малките вероизповедания като католици, арменци и юдеи. Друг спорен момент според него е ограничаването на заплащане на свещонослужители от чужди държави.

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 09.05.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

По отношение на религиозните училища и верозповеданията реакцията на държавата закъсня, заяви доц. Иванов. Щеше да се спести много обществена енергия и нямаше да се стигне до процеса с имамите в Пазарджик, допълни той.

Предложените промени от трите партии в Закона за вероизповеданията имат спорен аспект в отношение на това, че финансирането се предвижда да се определя спрямо броя на хората, изповядващи конкретното вероизповедание. Това ще доведе до дискриминация спрямо малките вероизповедания като католици, арменци и юдеи, допълни той.

Чуждото финансиране трябва да бъде регламентирано и контролирано, заяви доц. Иванов. Чрез законопроекта обаче има „половичнатост“ при финнасирането - деликатният въпрос е за заплащането на свещенослужителите, които на практика са можели да получават заплащане от чужбина. За пример той даде руските свещеници в руската църква „Св. Николай“ в София или католическия отец Паоло Кортези от Белене. Друг спорен момент е регламентът свещенослужителите, които не са граждани на България, да служат задължително с българин.

;

Няма да има проблеми спрямо големите вероизповедания, завърши доц. Иванов. Според него в дискусията за законопроекта трябва да се включат самите вероизповедания, каквато клауза присъства в предложеното законодателство.

Доц. Иванов изтъкна, че държавата трябва да лицензира и да се даде път на Висшия ислямски институт като висше учебно заведение и към него да се изгради богословска и научна изследователска база. Така той може да се превърне в обучителен център на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Театър пред театъра
ДРУГИТЕ новини: Театър пред театъра
Постъпило е официално искане за участие на хеликоптер в търсенето на Боян Петров
Постъпило е официално искане за участие на хеликоптер в търсенето на Боян Петров