НОВИНИ

В Софийския университет отбелязаха Световния ден на хинди

Хинди звуча повече от два часа в аулата на Софийския университет, защото България, както и останалият свят, отбеляза Световния ден на хинди.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
07:20, 28.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Може би с пълно основание отбелязваме Световния ден на Хинди, защото освен, че българският и хинди са в една и съща група на индоевропейските езици и имаме повече от 700 сродни думи с корен от санскрит - българската е една от най-силните школи по индология в света. Наши възпитаници преподават в престижни ориенталски центрове хинди и санскрит - и в Ню Йорк, и в Лондон, и в Бон...

проф. Милена Братоева - индология СУ "Климент Охридски": "Интересът към изучаването на езика е постоянна константа. Дори бих казала, че в последните няколко години има една тенденция към нарастване на този интерес. И според мен това се дължи, в не малка степен на факта, че в България се увеличава интересът към развитието на модерна Индия. Хинди е красив език - наследник на древния санскрит. Повече от 30 години преподаватели и студенти от нашата "Индология" в Софийския университет превеждат индийски бестселъри. В момента виждате наши студенти, които четат преводите си на Ботев, Яворов, Николай Лилиев и изпълняват индийски танци".
Раджеш Кумар Сачдева - посланик на Индия: "Високо оценявам културната програма на индолозите в Софийския университет всяка година. Тя дава възможност да се докоснете повече до Индия, до нейното наследство и днешния ѝ ден".


;

А новите възможности на информационните и комуникационните технологии увеличават още повече броя на говорещите хинди по света, изтъква в посланието си индийският министър-председател Нарендра Моди. Повече от 700 милиона души в света днес говорят хинди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови разкрития за Ковачевско кале край Попово
Нови разкрития за Ковачевско кале край Попово
В Шумен отвори врати център за подкрепа на деца
В Шумен отвори врати център за подкрепа на деца