НОВИНИ

В Световния ден на здравето: Медицински сестри протестираха за по-добри условия

В Международния ден на здравето медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

bnt avatar logo
от Д. Петкова, И. Янев
12:02, 07.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Специалистите по здравни грижи искат еднакви стартови възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работата в спешно и интензивно отделение. Медицинските сестри искат още да отпадне и търговския статут на болниците.

Надежда Маргинова - медицинска сестра: Не ни стига доходът. Аз лично получавам чисто 600 лева с допълнителния труд, който полагам. Не ни стигат за едно нормално съществуване, например като едни представители на една средна класа.
Доктор Михаил Жечков - хирург: Никой от върха на пирамидата не го интересува здравеопазване и сестрите.Значи няма ли сестри, няма болници. Няма ли лекари, няма болници. Ние сме свързани с тях като с пъпната връв. И като ни няма - едните и другите, значи поставят ключа на болницата .

Това е третия мирен протест на здравните специалисти.Категорични са ,че ако исканията им не бъдат удоволетворени ще преминат към ефективни стачни действия.

В обръщението си по повод празника министърът на здравеопазването Кирил Ананиев нарече гнева и исканията на медиците справедливи и увери, че приема решаването на проблемите им като една от най-важните си задачи.

Българските лекари получиха поздрав и от президента. Румен Радев изтъкна значението на лекарските умения и усилия за възхода и развитието на страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и СДС избраха Европа ни чува за слоган на евровота
ГЕРБ и СДС избраха "Европа ни чува" за слоган на евровота
Либийското правителство обеща да защити Триполи от настъпващите сили на Хафтар
Либийското правителство обеща да защити Триполи от настъпващите сили на Хафтар