НОВИНИ

Килийно училище на два века тъне в разруха в с. Плаково

Килийно училище на два века във великотърновското село Плаково се руши от години. Въпреки че е паметник на културата, средства за ремонт не са отпуснати. Затова община Велико Търново е принудена спешно да продаде едно от първите килийни училища в страната, преди да рухне напълно.

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 07.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Килийното училище в Плаково е създадено в началото на 19 век. В годините на османското робство в него последователно са били настанени конака, пощата, кметството. Последно през 1974 г. сградата е била детската градина. После вратите хлопват.

Петя Кънчева, кмет на с. Плаково: В годините никой не е полагал грижи за нея. Даже през 90-те е била обявена за събаряне. Ние вече очакваме сградата да се срути.

Сега училището се продава за пореден път от Общинската агенция за приватизация във Велико Търново. Обявената цена е 17 000 лв.

Петя Кънчева, кмет на с. Плаково: Не са се явявали кандидати на нито един от търговете... цената намалява след всеки търг.
Арх. Донка Колева- гл. експерт в Дирекция " Култура, туризъм и международни дейности"- Община Велико Търново: Училището е, според Института за недвижимо културно наследство, със статут на деклариран архитектурно-строителен паметник.

В Плаково живеят 100 души. Намеренията да запазят килийното училище и да го превърнат в музей са останали само на хартия, защото не успели да намерят дарители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенец свири 10 часа на китара с благотворителна цел
Русенец свири 10 часа на китара с благотворителна цел
Онкологичният център в Русе иска премахване на лимита за палиативни грижи
Онкологичният център в Русе иска премахване на лимита за палиативни грижи