НОВИНИ

В защита на българските превозвачи

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков определи като стратегически пробив одобрените вчера промени в Пакета за мобилност от Комисията по транспорт в Европейския парламент. Новаков е сред авторите на поправките в защита на интересите на българските превозвачи. Евродепутатът от БСП Петър Курумбашев обаче посочи, че остават още проблемни текстове за транспортния бранш.

Надежда Василева
от Надежда Василева Ирина Цонева
19:40, 05.06.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

От ГЕРБ изразиха недоволство, че постигнатият пробив в транспортната комисия е бил подложен на съмнение от някои политици.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ: Това, което беше направено беше подвиг. Ако не бяха усилията, които инвестира лично премиерът и министър Московски, в момента щяхме да говорим колко голям е провалът и колко големи са щетите. Още преди да гласуваме бях шокиран, че г-жа Нинова излезнала и казала, че това нещо е катастрофа и трябва да бъде блокирано.
Христо Христов - председател на Комитета по транспорт и логистика към КРИБ: Това е един стратегически пробив - първо нашият бранш да бъде изваден от целия този пакет командированите работници и това е най-важният успех в случая.

Евродепутатът от левицата Петър Курумбашев също определи като безспорен успех за страната ни, че директивата за командировани работници няма да се прилага за международните превози.

Петър Курумбашев - евродепутат от БСП: Проблемната част е в това, че седмичната почивка ще трябва да се ползва в хотел, посочен от работодателя, проблемното място е също, че директивата за командировани работници ще се прилага от ден първи за каботажа, проблемното място е, че на всеки три седмици се гласува да има поне едно разтоварване и натоварване на камионите в държава-членка там, където е регистриран камионът. А това е проблем, защото всъщност означава не връщане на шофьорите, а на самите превозни средства, което е даже още по лошо.

От ГЕРБ признаха, че има спорни текстове, които предстои да бъдат изгладени.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ: Спечелихме си повече от година и половина, за да намерим компромис там. Черно на бяло остава в текстовете, които одобрихме, че отпада изискването българските превозвачи да се налага на всеки 3 седмици да връщат шофьора в България. Черно на бяло отпадна тоталната забрана за използване на кабините за почивка.
Христо Христов: Ние сме реалисти и смятаме, че е много рано да пируваме от това ,тъй като това е само първата крачка, но тя наистина е много важна.

Превозвачите са в готовност да реагират по всякакъв начин, за да защитават исканията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставка в ДПС след скандала с Владимир Кузов
Оставка в ДПС след скандала с Владимир Кузов
Расте броят на жертвите на вулкана в Гватемала
Расте броят на жертвите на вулкана в Гватемала