НОВИНИ

Варна става център на здравеопазването с нов проект

Медицинският университет във Варна разработва стратегически проект, който ще промени облика на здравеопазването в Североизточна България. Висшето училище кандидатства по оперативна програма за изграждане на Център за върхови постижения в университета и очаква да получи финансова помощ за 70 милиона лева.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
20:00, 06.12.2016
Чете се за: 00:32 мин.

С парите във Варна ще бъде построен модерен център по транслационна и персонализирана медицина. Това направление има голямо значение в диагностиката и лечението на различни заболявания, особено онкологичните. В центъра ще бъдат изследвани пациенти с тежки диагнози, за които подходящата терапия е животоспасяваща.

Проф. Красимир Иванов - ректор на Медицински университет - Варна
"С лаборатории за качествен анализ и лекарствено мониториране, което ще позволи да се лекува конкретния човек и неговото заболяване."

Специалистите в центъра ще работят и върху проблемите на медицинската генетика. Чрез модерна апаратура ще се декодира човешкият геном и ще се диагностицират редки болести. Предвижда се да бъде открита и клиника по нуклеарната медицина, радиохимия и радиофармация.

Проф. д-р Красимир Иванов - ректор на Медицински университет - Варна
“С възможност за синезиране на нови видове радиофармацевтици. Със закупуване и инсталиране на нов 5 ЯМР, какъвто няма в България по настоящем."

Проектът на Медицинския университет във Варна включва и изграждане на лаборатории с роботизирана система за микробиология и вирусология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставката на Ренци се отлага до приемането на бюджета
Оставката на Ренци се отлага до приемането на бюджета
Работещи в рибната индустрия искат държавна субсидия
Работещи в рибната индустрия искат държавна субсидия