НОВИНИ

ВАС: Пръстовите отпечатъци в болниците са невалидни

Върховният административен съд обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни. Решението на тричленен състав на ВАС е от днес и се очаква окончателното произнасяне, дотогава чекирането с пръст спира. Системата за чекиране с пръстов отпечатък в болниците бе въведена преди няма и месец – на 1 ноември.

bnt avatar logo
от БГНЕС
19:49, 21.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
вас пръстовите отпечатъци болниците невалидни

Реформата на Петър Москов предизвика голямо недоволство и в медицинските среди, и сред обществото. На протест пред здравното министерство недоволните нарекоха идеята на здравния министър, вече в оставка, „абсурд”. Джипита от цялата страна дори организираха стачки и нарекоха случващото се “имитации на реформи”.

Върховните магистрати заявят, че: "В случая е очевидно, че въвеждането на пръстов идентификатор, вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС".

В решението на ВАС е записано: обявява за нищожна разпоредбата с текст "На всяко здравноосигурено лице се генерира уникален идентификационен номер по чл. 63, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване посредством електронна автентификация. При всяко получаване на медицинска помощ лицето се автентификира чрез този номер, с което потвърждава оказаната му медицинска помощ".

ВАС отхвърля жалбата на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Сдружение "Национално сдружение на частните болници" за отмяна в цялост на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. ВАС осъжда да заплати на Сдружение "Федерация Български пациентски форум" 1520 лева разноски, а на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и на Сдружение "Национално сдружение на частните болници" по 400 лева разноски.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Няма основания да се говори за криза
Янаки Стоилов: Няма основания да се говори за криза
Родители настояват да бъдат осигурени асистенти за всяко дете с увреждане
Родители настояват да бъдат осигурени асистенти за всяко дете с увреждане