НОВИНИ

Вдигат частите от падналия кран върху бензиностанция в София

Най-вероятно човешка грешка е причина за падането на крана върху бензиностанция на столичния булевард "Никола Вапцаров" снощи. Това показва първоначалната проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор. При инцидента пострадаха две жени и мъж, които са в болница без опасност за живота. Вижте и прякото включване на Сергей Тодоров от мястото на инцидента!

Сергей Тодоров
от Сергей Тодоров
12:12, 15.04.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Няма опасност за преминаващите автомобили. Има цистерни, които източват горивото от бензиностанцията, за да бъде обекта обезопасен. Вече е пристигнало съоръжение, с помощта на което ще бъдат вдигнати частите от крана, които са се срутили върху бензиностанцията. До момента е ясно, че има две основни гледни точки по случая. Според ДАМТН става въпрос за техническа грешка.

Стефан Цанков - председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор: "Изключваме първите възможности за инцидента като пропадане на самия кран, неправилен монтаж или технически неизправности. - Може ли да говорим за човешка грешка, появи се информация, че и силният вятър е допринесъл за този инцидент"? - Със сигурност е комбинация от фактори, но това е най-вероятната причина. Предстои да завършим проверката в следващите няколко дни. Ако установим нещо, което е трябвало да бъде извършено, а не е, разбира се ще има и потърпевши. Законът предвижда, както имуществени санкции, така и отнемане на разрешително за дейност.

Разговаряхме с един от управителите на строителната фирма, наела крана за спортна площадка, която се намира непосредствено зад бензиностанцията. Той заяви, че не са съгласни с мнението на ДАМТН.

Иво Диков - управител на строителната фирма: Категорично става въпрос за спонтанна техническа повреда в съоръжението, която изненада всички ни. Генерално колокранът е израдни технически документи т.е. към датата и часът на инцидента не сме имали некакви очаквания, че подобно нещо може да се случи. Всичко е било изрядно до този момент.

Тепърва агенцията ще допълва фактите и обстоятелствата около проверката и ще стане ясна причината какво е довело до инцидента. От строителната фирма допълниха, че крана е отказал напълно да работи. Служителят е трябвало да извади батериите на захранването на съоръжението с надеждата то да спре да пада, но това не се е случило.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зърнопроизводителите очакват одобрение за субсидии
Зърнопроизводителите очакват одобрение за субсидии
​Продава се къщата на Мона Лиза
​Продава се къщата на Мона Лиза