НОВИНИ

Новородени бебета в софийския зоопарк

От началото на тази година в столичния зоопарк са родени 10 бебета - тревопасни и маймуни. От екипа на зоопарка казват, че до края на годината очакват да им се родят поне още 10 нови животни, защото по правило пролетта дава най-много живот.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:27, 15.04.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Първо надникнахме в двора на новороденото кенгуру. Майка му и баща му са пристигнали в зоопарка като двойка април месец 2015 г. от Белград.

Д-р Иван Цветков - отговорник сектор "Тревопасни и примати" в Зоопарк София: Имайте предвид, че то се ражда около 2 см най-много и никой не го вижда докато не се покаже от торбата на майка си. - Има ли си име? - Чакаме осиновителят да му даде име. - Как се отглежда бебето? - От майка си, а аз имам задачата строго да съблюдавам тяхната диета. Моркови - 2 кг, ябълки - 2 кг, половин кг картофи, сезонен зеленчук - салатка например, съвсем скоро време ще има и краставици, зеле, 4 банана и хляб, който се редува с бисквити.

От там се насочваме към територията на бебето на антилопите адакс. То е зарадвало екипа на столичния зоопарк на 18-ти февруари, когато се е родило. Адаксът е добре адаптиран към живот в пустинята и типичният студ за рождената му дата го е подложила на изпитание още в първите часове от живота му.

Д-р Иван Цветков: Времето беше крайно неподходящо за раждане точно на антилопа адакс, защото беше студено, дъждовно. Майката се въртеше около него, то беше легнало съвсем близо до яслата. Наложи се с част от персонала, заедно с директора д-р Нейков, да влезем при майката и при бащата и да го вкараме на топло и вече нещата се регулираха.

Историята за щастие е с добър край и това е много важно, защото антилопите адакс са застрашен и много ценен вид. Други топлолюбиви щастливи родители са двойка виетнамските петнисти елени. Това е второ теленце на майката, а най-новият обитател на стадото е на по-малко от седмица.

Д-р Иван Цветков: Надявам се, че до месеца вече ще мине на съвсем друг режим като храна. - Сега какво прави през деня то? - Очевидно майката има за задача да го крие.
;

Преди две седмици е имало щастлива новина и в още две клетки - при гривестите козирози и при муфлоните. Януари пък се е родило симпатично огърличесто пекари. Повод за радост обаче има при едни от най-малките животни в зоопарка.

Д-р Иван Цветков: От мармозетките на Жофроа имаме 2 бебета в момента, които са родени преди 2 седмици.

Бащата е ветеран - на цели 22 години.

Д-р Иван Цветков: С липсващи зъби вече, но е много хубав разплодник. Очевидно старостта не е порок. Горе-долу теглото на една маймунка такава е около 300-350 гр. - А на новороденото бебе? - Новороденото бебе е грамове.

Сред маймуните има още един напълно нов член, на който изобщо не му се иска да се раздели с майка си.

Д-р Иван Цветков: Бебето се роди май месец миналата година и от тогава не се е отделяло от майка си и се радва на много добро здраве.

Освен това очевидно и на щастие, защото на въпроса щастливи ли са, получихме най-близкия до природата отговор - "Щом се размножават, значи са щастливи!"

Историята за щастие е с добър край и това е много важно, защото антилопите адакс са застрашен и много ценен вид. Други топлолюбиви щастливи родители са двойка виетнамските петнисти елени. Това е второ бебе на майката, а най-новият обитател на стадото е на по-малко от седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терористите от Брюксел се отказали да се самовзривят в последния момент
Терористите от Брюксел се отказали да се самовзривят в последния момент
Ново кръгово кръстовище в Благоевград
Ново кръгово кръстовище в Благоевград