НОВИНИ

Овцевъди се оплакват, че месото им се изкупува на много ниска цена

Овцевъди от Русенско твърдят, че агнешкото и овчето месо се изкупува от тях на много ниска цена, която не покрива разходите за производството. Част от евтиното българско месо потегля към съседни страни, според тях. От Агенцията по безопасност на храните не могат да потвърдят това, тъй като в Европейския съюз търговията е свободна. Оттам обаче, ще засилят контрола по празниците.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
07:19, 15.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Плешка по 12 лева и бут по 15. Това са средните цени, на които търговците продават агнешкото месо в магазините две седмици преди Великден. Иван Караиванов отглежда 800 овце. Вече е продал 250 агнета, а очаква търговците да купят още. Според него, себестойността на един килограм месо e по-голяма от цената, на която го изкупуват.

Иван Караиванов: Не е достатъчна за да покрие разходите, които има за отглеждането на един килограм. Тя варира от 4,50 до 5 лева за агнета от 20 до 30 килограма. Обикновено инцидентно, се изнася. За тази година търговците казват, че голяма част от произведеното излиза извън държавата.

От Агенцията по безопасност на храните не могат да кажат категорично, дали българското овче месо се пласира в някои от съседните държави, тъй като границите ни с тях са вътрешни за Европейския съюз и важи правилото за свободно движение на стоки. А тепърва предстоят засилени проверки и в търговските обекти у нас, като ще стане ясно дали месото е внос или е българско.

Иван Караиванов: Търсейки повече купувачи те търсят ниската цена, за сметка на качеството на самото месо. Всеки който купува сам определя какво месо ще консумира, дали това което е вносно или произведено в България.

За да се развива сектора обаче, според стопаните цената на килограм живо тегло трябва да бъде поне 6 лева, а тя не е променяна от няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициативата Книги за смет за четвърта година
Инициативата "Книги за смет" за четвърта година
Истински козунаци за Великден
Истински козунаци за Великден