НОВИНИ

Вече легално на палатка в държавните гори

За да се ограничат пожарите в горите, земеделското министерство започна нова инициатива. От началото на август могат да се разполагат палатки и каравани на специални места за къмпингуване в държавните гори, което досега беше забранено. Зоните за момента са 3 - в София, Благоевград и Пазарджик, но предстоят да се отворят още 10. Зоя Велинова разказва.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:51, 13.08.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Новите райони за къмпингуване са на места, които са предпочитани от туристите. Те са разположени в държавни гори в местността „Ливада Бачия" в Рила, край Белово, местността „Вищерица" в Западните Родопи, край Гърмен и третото място е в горите до язовир Душанци, край Пирдоп. Язовирът е сред най-дългите, не само у нас, но и на Балканите.

Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие: Идеята е хората да прекарват спокойно и пълноценно почивката си. Къмпингуването на тези места е напълно безплатно. Единственото, което искаме, обособявайки тези места, е да защитим гората от щети и боклуци, които сега са навсякъде.

Лесно ще разпознаете новите райони за къмпингуване.Те са обозначени с табели, тук вече има масички и пейки, поставени са кофи за отпадъци и най-важното - определени са местата за палене на огън.

На 10 места къмпинг край Язовир Душанци при Пирдоп има такива огнища. Те са добре обозначени и още по-добре обезопасени, така че при каквото и да е време, колкото и силен да е вятърът, огънят да не може да се разрасне и да засегне гората.

Къмпингуващите край язовир Душанци бяха доволни и приятно изненадани от новите, далеч по-добри условия за туризъм в гората.

Цветелина Христова - София: Пътят е проходим. Достигаме съвсем лесно. Има пътеки, а също и новите придобивки. Харесва ни и ще идваме още много, много пъти.
Ягодинка Лазарова - София: Много добре е сигнализирано всичко. Поставени са много ясни табели. Мястото е великолепно. Утре имаме гости. Ще ги доведем тук, да си направим по една рибка на мястото за къмпингуване.

Намеренията са скоро в новите къмпинги да има и беседки за барбекюта, както и химически тоалетни. А Горските работници постоянно ще следят какво се случва на тези места.

От Югозападното държавно предприятие обещаха, че редовно ще ги почистват и ще извозват отпадъците. Призоваха обаче туристите да пазят гората и да не палят огън извън специално обособените места, защото данните сочат, че 90 % от горските пожари са причинени от човешка небрежност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади хора с апел за повече положителни новини
Млади хора с апел за повече положителни новини
Ловният сезон за прелетни птици беше открит
Ловният сезон за прелетни птици беше открит