НОВИНИ

Брекзит и последствията за БГ студентите

Само след осем дни във Великобритания ще гласуват на референдум "за" или "против" оставането на страната в Европейския съюз. Ако мнозинството гласува за излизане от ЕС, на практика това ще се случи на 1 юли 2018 г. Брокерите на недвижими имоти вече въведоха клауза "напускане на Евросъюза", какво обаче ще се случи с родните студенти, които учат там със стипендия - Благой Цицелков по темата.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:05, 15.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Всяка година над шест хиляди български студенти учат висшето си образование в Обединеното кралство. Бизнес, архитектура, компютърни и биомедицински науки са предпочитаните специалности сред тях.

Именно студентските заеми, които получават чуждестранните студенти, са една от привилегиите, които не се харесват на местните, искащи отделянето на Великобритания от Европейския съюз. Лина Ананиева е българка, която живее в Бирмингам, завършила преди месец магистратура по тероризъм и национална сигурност.

Лина Ананиев: Тук няма яснота за това какво би се случило с евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, със студентите и техните права.

И в този момент консултантските фирми у нас продължават записването на студенти за Обединеното Кралство, късното записване продължава до 30 юни.

Ели Тончева, консултантска фирма за образование в чужбина: Няма да има непосредствен ефект, ако Великобритания излезе от ЕС, ще трябва да минат около 5-6 години. Промяната няма да се почувства от днес за утре.
Лина Ананиева: Никой не може да отговори как ще се отрази на студените излизането от ЕС и каква ще е легитимността на дипломите. Тук са на мнение, че източно европейците създават проблемите на Великобритания.
Ели Тончева, консултантска фирма за образование в чужбина: Българските студенти са сред отличните ученици.

Чуждестранните студенти в страната са притеснени за това какво ще се случи с вече отпуснатите заеми за обучение.

Ели Тончева, консултантска фирма за образование в чужбина: Ще бъде запазено правилото на завареното положение.

Несигурната обстановката в страната по отношение на оставането или излизането от Евросъюза са препятствие за намиране на работа на вече завършилите студенти, като Лина.

Лина Ананиева: Сега ми предстои търсене на робата, което е доста сложно, понеже работодателите не знаят ще излезе ли Великобритания от ЕС или не.

Резултатът от допитването на Острова ще стане ясен до дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Oтново сблъсъци между фенове
Oтново сблъсъци между фенове
Кои са най-добрите ресторанти в света
Кои са най-добрите ресторанти в света